2015. augusztus 23., vasárnap

Iskolakezdés - rendezett napirendre váltás



Vészesen közeleg a szeptember, még 8 nap és vége szakad a nyári szünetnek, és sok-sok kis- és középiskolás kezdi meg az új tanévet.
Az iskolakezdésre készülődés megviseli a diákokat és a szüleiket is, hiszen gondoskodni kell az iskolaszerekről, meg sok egyébről, tehát megnövekszik a család költsége.



Akiket érintenek a támogatások, kedvezmények, juttatások azok a szülők biztosan tudják, hogy mit vehetnek igénybe, ezért erről én most nem írok. Inkább azokról a feladatokról írok ami a rendezett napirendre váltást, vagy a még elmaradt vásárlásokat, az otthoni rendszerezést jelenti, ami a nyár utolsó hetében az iskolakezdés előtt álló gyerekekre és családjukra vár.

Pl. Vegyük számba a következőket:

                                                 Otthoni készletek felmérése!
Aki már felmérte jól tette, de aki nem találhat még az íróasztalban, fiókban megmaradt füzetet, ceruzát stb. és ezzel is sokat spóroltunk.
                                                 Legyen listánk a vásárolni valókról!
Kezünkben véve sok felesleges kiadástól mentesülünk.
                                                 Költségkeret meghatározása!
Ez nagyon fontos, a bukszánk tartalmára vigyázni.Manapság - bár sosem volt olcsó - az iskolakezdő csomag, de mellette hajlamosak a gyerekek a meglátni és megszeretni tárgyak vásárlására kérni a szülőket.
                                                 Egy helyen vásárlás!
Pl. a hipermarketekben, ahol olcsóbban kaphatjuk meg a szükséges dolgokat, sok akciós termék van, több mint egy kis papírboltban, aminek persze nagyon jó hangulata van, - én imádom a kis papírboltokat is, ahol azért minden van. Az is fontos, hogy ezzel időt és energiát is megtakarítunk.
                                                 Az említett akciók figyelése!
Mindig vannak iskolakezdési akciók amivel csalogatják a vevőket, így sok esetben több ezer forintot is spórolhatunk. 
                                                 A vásárlás időzítése!
Igen, mert aki nem kezdi időben, akkor lemarad az akciókról, mert az akciós készletek hamar kifogynak. Ne legyünk ellenségei a pénztárcánknak, legyünk résen, ne az utolsó pillanatokban vásároljunk.
                                                 Kreativitás!
Ebben én jó vagyok, mert magamnak is szoktam olcsóbban ceruzákat, füzeteket stb. venni. De ez még nem kreativitás, hanem az, ha szűkös az anyagi lehetőségünk és már nem telik szép gyerekeknek szóló mintás csomagolópapírra, címkézésre, pl. ilyenre   


akkor a füzeteket fel lehet dobni egy jól megválasztott egyszerű csomagolópapírral, amit a gyerekkel közösen dekorálhatunk.
Pl. ötlet ITT

Emlékeztető a hűtőszekrényre!
Augusztus utolsó hetében lássunk hozzá a kipipálásukhoz azoknak a tételeknek amit már elintéztünk.
Készítsük fel a gyermekünket, - aki még most kezdi az iskolát - hogy egy új közösségbe kerül. A nyári szünetben megváltozik a napi életritmusuk, később kelnek, később kerülnek ágyba, ezért mivel egyik napról a másikra nehéz a váltás, már szoktathatjuk arra, hogy minden nap egy kicsivel korábban feküdjön le a gyerek és reggel pedig keljen a kívánt időben. Figyeljünk az időbeosztására, reggel ne legyen kapkodás, mert az káros az egészségre.

Praktikus tanácsok

*  Rakjunk rendet a gyerekszobában, készítsük elő a tanszerek tárolására használt polcokat, íróasztalt.
*  Nem ártana ismételni a gyerekkel az előző évi tananyagból azt amit nehéznek talált, nem értett.
*  Figyeljünk arra, hogy a kötelező olvasmányokkal hogyan áll, az olvasónaplók elkészültek-e?
*  A tanszereket, mindent ami kell időben vegyük meg.
*  Azt is figyeljük, hogy a gyerek nem nőtte-e ki az ünnepi ruháját, mert ha pont az évnyitóra derül ki, az igen kellemetlen lenne.
*  Legyen megfelelő tornaruha vagy ha komolyabb sportot tanul a gyerek, akkor edzőruha, megfelelő cipő.
*  A gyerek étkeztetése nagyon fontos. A kiadások kalkulációjából ne felejtsük ki a menzapénzt.
*  Az időbeosztás nagyon fontos. Készítsünk olyat amiben egyensúlyban vannak a különórák, az otthoni tanulás, a játék, és a barátokra fordítható idő.
* Utoljára még egy fontos, hiszen egész évben kevés idő jut rá. A nyári szünet utolsó hétvégéjét töltse aki teheti családi körben, játékkal, kirándulással, beszélgetéssel. Tekintse minden szülő ezt egy utolsó testben és lélekben feltöltődő lehetőségnek a gyereke számára.

Fotók: www.blikk.hu, www.mmonline.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése