2016. november 8., kedd

Könyvajánló

Marie Kondo:
Tiszta öröm




Mi nők egész felnőtt életünkben az otthonunk tisztán- és rendben tartásában munkálkodunk, kisebb-nagyobb sikerrel, mert sokszor a fejünkre nőnek a munkák, ezt mind saját tapasztalatból mondom. Igyekszünk, de mindig van mit tenni.

Egy japán írónő, a már világhírűnek mondott módszerrel forradalmasította a rendrakást az otthonokban: Marie Kondo útmutatásaiból már 6 millió példány kelt el 40 nyelven.  Szerinte örökre száműzheted a rendetlenséget az otthonodból.

Olvastam már olyat is a könyvről, hogy "...nem szól semmiről, mégis az ország legnépszerűbb könyve." Ez részigazság, mert elolvastam, de az is igaz, hogy a japán mentalitás kicsit távol áll tőlünk, mégis található benne sok új, hasznos dolog is.
Nem tudom, hogy hallottatok-e már vagy olvastatok-e a FlyLady módszerről? A fenti könyv ezzel szemben áll, mert az írónő azt vallja, hogy ne apránként, mindig csak a lakásunk egy-egy részét rakjuk rendbe, hanem vágjunk bele, és amennyire lehet egy szuszra rakjunk rendet.
Egyébként én is ennek a híve vagyok, mert a részterületekből nem lesz teljes rend, tisztaság és mire így a végére ér az ember, már kezdheti is az elsővel. Ugyanakkor fárasztó az egy szuszra dolgozás, ezért napi vagy heti takarítás, rendrakás mehet szerintem is úgy ahogy általában csináljuk, aztán a nagytakarítás, selejtezés az egy külön idő és munka.

Aki megfogadja tanácsait, nemcsak az otthonában, de saját életében is felszámolhatja a káoszt és a rendetlenséget. Átfogó útmutatást ad az egész lakásra: konyhai eszközök, hobbikellékek, fényképek, takarítóeszközök területén egyaránt.  Elkalauzol a tökéletesen rendezett fiókok és szekrények világába és egyszerű illusztrációkkal mutatja be az ingek, nadrágok, zoknik hajtogatását. De azt is megtanítja, hogyan ismerjük fel azokat a tárgyakat, amelyekre már nincs szükségünk. 
Átlátható tárolás, rendezett otthon és bekövetkezik  a hétköznapi tiszta öröm.

A szerző honlapja: ITT

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése