▼
2011. július 21., csütörtök
Barackos gombóc mákba forgatva
Szerintem nincs ember, aki a gonbócot ne szeretné, én sem vagyok kivétel, imádom. E tésztáknak alapanyaga a liszten kívül a burgonya, amely mind főzve, mind zsíradékban sütve, rakott krumliként és sok más ételként igen kedvelt. Arra figyelni kell, mert fontos, hogy a hozzávaló anyagok - liszt, burgonya, olaj vagy zsír, tojás - helyes arányát megtaláljuk, de ha mégsem sikerül, mert sok a liszt és a burgonya is lisztesebb, akkor tojással, olajjal puhíthatjuk, ha viszont lágyabb a tészta, akkor liszt hozzáadásával segítünk összeállni.
A kajszibarack Kínából származik, mégis örmény nevet visel azaz Armeniaca, ez azért lehet, mert Örményországban alakult ki termőtája. Innen terjedt el a középkorban a Földközi-tenger körüli országokban. Nálunk először a Besztercei szószedetben - amely a 16. századból való - fordul elő a "barack" szó, de hamarosan már minden könyv megemlíti a nagy magyar kajszit. Van neki sok népies neve is: kajszibarack, sárgabarack, majombarack, kajszín, tengeribarack. "Európában Magyarország a kajszibarack igazi hazája." írta ezt dr, Entz Ferenc a 48-as szabadságharc honvéd főorvosa, kiváló pomológus. Ez így van, de sajnos nem mindig van sok belőle a piacokon és a legdrágább gyümölcs, ezért a kiskertekben kincsnek számit egy finom jó termő kajszibarackfa. Nekünk is ilyen volt 200 kg-ot is termett - sajnos nem minden évben. Jártam sok országban ahol kóstoltam kajszikat, de ízben zamatban meg sem közelítették a nálunk termőt. Ezért Európa nagy piacain "hungarikum"-ként van nyilvántartva a magyar kajszibarack. Sokfélét készíthetünk belőle, ott van a jó barackpálinka, lekvár, befőtt, dzsem, ivólé, a süteményekbe is finom és hát magában mint gyümölcs isteni.
Hozzávalók:
25 dkg burgonya, 8-10 dkg liszt, (attól függ, mennyire lisztes a burgonya), 1/2 kanál búzadara, 1/2 ek. olaj, fél tojás, só, 10 szem kisebb kajszibarack félbe vágva, 10 dkg darált mák, gyümölcscukor (fruktoz)
A burgonyát megfőzöm, leszűröm, összetöröm és kihűtöm. Hozzáadom a lisztet, tojást, búzadarát, sót, olajat, és egynemű tésztává gyúrom. Lisztezett gyúródeszkára borítom, átgyúrom - ha szükséges lisztet teszek hozzá - félújnyi vastagra nyújtom és késsel 8x8 centis kockákra vágom. Mindegyik közepébe egy fél barackot teszek, a négy sarkát összefogom, óvatosan összenyomom és kigömbölygetem, A kész gombócokat forró sós vízben kifőzöm, majd leszűröm. Közben a mákot a cukorral összekeverem. A jól lecsepegtetett gombócokat megforgatom a mákban, lazán összerázogatom, ne törjenek szét. Cukorral megszórva kinálom.

Mákos vagy diós bundában még nem csináltam gombócot, de ki fogom próbálni.
VálaszTörlésPróbáld ki, szerintem finom, de tudod minden ízlés dolga és az, hogy szereted-e a mákot.
VálaszTörlésÉrdekes párosítás, nekem bejön.
VálaszTörlésÖrülök, hogy így gondolod, készítsd el és lehet, hogy ízleni fog Neked és a családodnak is.
VálaszTörlésJól néz ki ez a mákos hungarikum :)!
VálaszTörlésIgen? - örülök, hogy így gondolod. Pedig a szokásos gombóc alapanyag csak nem búzadarában - mert egyébként én ezt szeretem, nem a zsemlemorzsát - hanem mákban van megforgatva.
VálaszTörlés