▼
2011. június 19., vasárnap
Rakottkel
A változatos konyhának fontos technikai eljárása a rétegenként vagy keverve összerakott, előfőzött vagy sütött anyagokból egy finom új étel létrehozása. Sütőtálban készítjük, de arra figyelni kell, hogy az anyagok összeillők legyenek. Összerakhatjuk a főzeléknövényeket hússal, a palacsintát túróval, lekvárral, arról már nem is beszélve, hogy a rakott krumplinak milyen sok változata van. Mi nagyon szeretjük szinte mindegyiket.
Hozzávalók:
1 kisebb fej kelkáposzta, 30 dkg száraztészta (orsó, kagyló stb.), 40 dkg sertés - vagy baromfi hús, de lehet sonka is (tetszés szerinti) 10 dkg paraszt kolbász, 1/2 dl olaj, 10 dkg reszelhető sajt, 2 gerezd fokhagyma, 2 tojás, 1 tk. majoránna, só, bors, kevés zsemlemorzsa
A kelkáposztát félbevágom kiszedem a torzsát és vízbe teszem kis időre, majd lecsurgatom és szélesebb csíkokra vágom, sós vízben blansírozom pár percig, amig kissé összeesik.
A húst megmosom, a kolbász bőrét lehúzom és megdarálom a húst és a kolbászt is. A tésztát sós vízben kifőzöm, leszűröm, összekeverem pici olajjal. Az olajban a húst lepirítom, beleteszem a reszelt fokhagymát, majoránnát, sót borsot és zsírjára sütöm. Összekeverem a tésztát a fűszeres hússal és a felvert tojásokkal. Egy magasabb sütőtálat kikenek egy kis margarinnal, megszórom zsemlemorzsával és az elfelezett kelkáposzta felét beleterítem, majd ráöntöm a húsos tésztát és befedem a káposzta felével. Teszek rá pár pötty margarint és megszórom a reszelt sajttal. Közepes hőmérsékleten pirosra sütöm.

Nagyon guszta lett, mi nagyon szeretjük, de én rizzsel és nem tésztával szoktam készíteni, de majd megpróbálom.
VálaszTörlésRizzsel is finom lehet, azzal meg én fogom kipróbálni, mert a rizst is szeretjük.
VálaszTörlés