2012. január 29., vasárnap

2012. A Sárkány éve

Január 23-án új holdévbe léptünk és 2013. február 9-én ér véget, és ez a Sárkány éve. A kínai sárkányok jóságos lények, nem úgy, mint az európai. A Sárkány több mint kétezer éve a kínai nép talizmánállata. A kínaiak a 12 zodiákus jegy közül ezt tartják a legjobbnak, a legszerencsésebbnek. 2012-ben még ráadásul Víz-Sárkány van tehát víz-elem, ami a földelemnek is táplálója, tehát csupa jó dolog vár azokra, akik Sárkány szülöttek. Én is a Sárkány évében születtem, hogy jót, szerencsét hozott vagy hoz-e az életembe? Volt az életemben jó is rossz is, mint mindenki másnak. Talán nem kellene annyira ebben hinni még akkor sem, ha jól felismerhetően rátapint az elemzés a Sárkány szülött tulajdonságaira, jellemére hasonlóan a nyugati zodiákushoz.
A Sárkány Kínában a hagyomány szerint a gazdagság, nemesség és a hatalom szimbóluma. A tehetős lakosság a Sárkány évében fokozott költekezésbe fog. Mivel itt Európában a piac gyngélkedik, így a luxuscikkeket gyártó nyugati vállalatok a kínai gazdagokra koncentrálnak.
A brit Vertu mobiltelefongyártó cég kézzel vésett sárkányokkal tette különlegessé a - magyar pénzben közel 2 miilió forintos - telefonjukat.
A olasz Versace ékszerekkel és sárkányokkal díszített írtó drága táskákkal csábítgatja az ázsiai gazdag hölgyeket.
De a német BMW modellje is sárkányos, sötétvörös utasterében sárkánymotivummal díszített (az autó 274 millió forint). És képzeljétek el, hogy elfogyott a készlet, és újragyártásra készülnek.
Az Adidas cipőin és ruháin is megjelentek a sárkányok.
Swarovszki sárkányt formáló medállal készült a Sárkány évére.
Nálunk pedig a kínai újévre készült a porcelán sárkány a Herendi Porcelánmanufaktura Zrt-ben, a  francia Vogue magazin is bemutatta. Mintája elegáns, stilizált festésű és 24 karátos aranydíszítéssel tették különlegessé.

Sertéskocsonya


A kocsonyafőzésnek egy a lényege, és ez hazánk minden táján és konyháján ugyanaz, hogy legyen bőséges kötőszövet és ezzel kollagén is a belevalók között, mert különben nem lesz kocsonyás a kocsonya.
Ez a hagyományos téli eledelünk maga a megtestesült finomság, pedig a disznó kevésbé nemes részeiből van (fej, farok, köröm, börke és a csülök, ha húsosat akarunk). Kocsonyát már a 15. században is készítettek Magyarországon. Az első magyar nyelven kiadott szakácskönyvben (Tótfalusi Kiss Miklós Szakácsmesterségnek könyvetskéje, 1698) is szerepel Hideg étek néven.
Nem nehéz elkészíteni, de időigényes.

Hozzávalók: 6-8 tányér/tálka

4 db köröm hsszában kettévágva majd félbe, 1 farok, 1 nyers bőrös csülök kb. 6 cm vastag szeletekre vágva (a csontjával együtt) börke, 1 nagy fej vöröshagyma, 10 gerezd fokhagya, 1 ek. só, 16 szem egész bors, 2-3 sárgarépa, 1-2 fehérrépa, 1 babérlevél, 1 db cseresznyepaprika, (ha szeretik a csípőset) 4-5 liter víz (amenyi ellepi a húst, ez kb. annyi, de függ a fazék méretétől)

A kocsonyahúst alaposan megmosom forró vízben, ha szükséges kapargatom, perzselem. A zöldségeket, hagymákat megpucolom. Nagy fazékba teszem és amikor felforr leszedem a habját, ezt többször is megismétlem. (de le is önthetjük az első levét). Beleteszem félbevágva a zöldséget, hagymákat, fűszereket, sót, és közepes lángon főzöm. A habot még így is az elején leszedem ha keletkezne, így tiszta lesz a kocsonya. Fedő nélkül főzöm. Utólag már nem szabad vizet önteni hozzá. Akkor van vége a főzésnek, ha a húsok leválnak a csontról. Ekkor dermesztő próbát végzek, egy evőkanálnyi levet kis tányérba teszek, hideg helyre teszem és ha perceken belül megköt,  akkor jó. A léből kiszedem a húsokat, zöldséget (az utóbbit már korábban is lehet, mert hamar megfő). A levet átszűröm, és ezt is kis időre lehet hideg helyre tenni és úgy leszedni a zsírját. A húsokat, körmöt darabolom, kicsontozom, és igazságosan elosztom a tányérokba. Mindegyikben legyen hús, bőr, zsírosabb rész. A levet elosztom a tányérokba, hogy ellepje a bőrt, húst. A tányérokat fóliával letakarom, de ha tálka, akkor van fedele és azzal zárom, és hideg helyre teszem. Adhatunk mellé a kenyéren kívül ecetet vagy citromlevet, lilahagymát, borsot, pirospaprikát.

2012. január 28., szombat

Tanuljunk profitól sminkelni (make up)

Mi nők ezen a területen is sokfélék vagyunk. Van aki soha nem sminkeli magát, van aki már 16 éves kóra óta - én is ez utóbbiak közé tartozok, és már évtizedek óta. Nekem nagyon fontos, én smink nélkül nem megyek sehová. Nélküle úgy érzem magam, mintha meztelen lennék, annyira hozzám tartozik, és a szolid sminket szeretem.
Akik már évek, évtizedek óta használnak rúzst (lipstick), festik a szemüket, szemhéjukat, talán nekik is mutat újat Lisa Eldridge, aki profi sminkes. Ebben a szakmában a világban dolgozó modellek körében, a szépségipar berkeiben jól ismert. Végig nézve több videóján a munkáját, a könnyed, de biztos kézmozdulatait talán kedvet kap még az is, aki soha nem sminkelte magát. Nem biztos, hogy mindegyik tetszik - bár saját magán bemutatva sok szolid változat is van - de nem kell erőteljes utánzás, mert arra is ad tanácsot, hogy hogyan legyünk finom, alig sminkeltek, tehát természetes. Ez is kiemeli, élénkíti a vonásainkat, a szép ajkakat, a szemet, arcunk életre kel tőle.
Nézzétek meg őt  itt
Itt az igazi Marilyn Monroe, de Lisa Eldridge bemutatja ezt a sminket egy modellen is.

2012. január 24., kedd

Burgonyás fűszeres káposztafőzelék füstölt tarjával


A káposztának és a füstölt húsoknak is most van itt az ideje. Mi szeretjük mind a kettőt és a főzelékeket is. A káposztának sok jó élettani hatása van (gyomor fekélyellenes, rákellenes, vértisztító, és reuma-, asztma-, TBC ellenes szerként használjuk). Ezek mellett jelentős C-vitamin tartalma van, amit különösen a savanyú káposzta tartalmaz, ezért így télvíz idején ajánlatos lenne heti
2-3 alkalommal fogyasztani.

Hozzávalók: 4 adag

kb. 80 dkg fejeskáposzta, 80 dkg burgonya, 1/2 kg füstölt tarja (egyben), 4 ek. olaj, 1 dkg liszt, 1 kisebb vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 6-8 db szemesbors, só, 1 csapott kk. szerecsendió, fél csokor friss kapor

A tarját jól megmosom és felteszem annyi vízbe ami ellepi, beleteszek 2 gerezd félbevágott fokhagymát, szemesborsot, babérlevelet sót és puhulásig főzöm. A burgonyát meghámozom és kisebb kockákra vágom. A káposztát félbe vágom kicsumázom, majd negyedbe vágom, megmosom és kb. 1 cm-es szeletekre vágom. A hagymákat megtisztítom és apróra vágom, a kaprot szintén. Lábasba teszem a burgonyát, káposztát és a fele vöröshagymát, fokhagymát, sót. Főzöm majdnem puhulásig. Közben elkészítem a rántást. Az olajban kissé megkapatom a lisztet, majd szintén egy kicsit üvegesre párolom a hagymát, és végül egy picit a fokhagymát és már félre is húzom. A megfőtt burgonyás káposztába teszem a szerecsendiót és a kaprot majd hozzáöntöm a rántást is és kb. 5 percig még összefőzöm. A megfőtt húst kiszedem leszárítom és felszeletelem. Át is süthetjük hirtelen egy kis olajban is. Tálalom a főzelékre vagy mellé téve. Én jobban szeretem mellé téve.

2012. január 20., péntek

Torta - show - London! 2012. április 27-29.

A világ legnagyobb torta - show-jaként emlegetik a Cake Inernational - The Cake Decorating and Baking Show-t, amely áprilisban kerül megrendezésre.
Néhány kép a tavalyi rendezvényről:
Lehet célzatosan is utazni, de aki egyébként is kiutazik pont a fenti időpontban, akkor látogasson el a rendezvényre, mert fantasztikus látnivalókban lesz része.
Szobafoglalás, útiterv és egyéb részletek a rendezvény oldalán a következő linken http://www.ichf.co.uk/cake/

Bolt ötletek

Amióta az eszem tudom, mindig kézműveskedtem és sokszor megfordult - persze már felnőttként - a fejemben, hogy milyen jó lenne egy kicsi, jó hangulatú, aranyos boltocska, ahol árulhatnám a termékeim. De meg kellett elégednem a vásárokba járással, és a kellemes szobasarokkal ahol kialakítottam a kézműveskedő helyem. Ma már erre sincs szükségem, mert csak magamnak és a családnak alkotok, amit itt a blogomban bemutatok. De megmaradt bennem, hogy nagyon szeretek betérni bármilyen aprócska boltba, ahol nekem tetsző hangulat van, legyen az cukrászda, könyvesbolt, kávézó, ruhabolt, kézművesbolt, ékszerbolt, virágbolt, nem mindennapi élelmiszereket árusító bolt.
Egy pár nekem tetsző hangulat kívülről-belülről a My Ideal Shop tumblr
oldalról.

Ötletek fürdőszobában - kádak, zuhanyfülkék

Nagyon szeretek nézegetni a valóságban is lakberendezéssel foglalkozó boltokat és az interneten oldalakat is. Pedig amit látok azt kevés család, egyedül álló férfi és nő mondhatja magáénak itt nálunk, mert a fürdőszobák általában nagyon kicsik, ezért örülünk, ha egyik vagy másik van, azaz vagy kád zuhannyal, vagy zuhanyfülke. A kettő együtt már nagyobb helyigényű. Én a kádat szeretem ahol zuhany is van.
De kicsi fürdőben is lehet, kedves, barátságos, jó hangulatű belsőt kialakítani egy egyedi kézműves szappannal, érdekes színes üvegekkel amiben finom, illatos piperék vannak, illatzacskókkal, üvegekben tartott apró kagylókkal, képekkel, gyertyákkal, virágokkal, törölközőkkel.
Képek, amelyek inspirálóak lehetnek.

Forrás: Pinterest

2012. január 19., csütörtök

Libatepertőkrém


Nálunk a liba minden felhasználható része jöhet, hiszen nagyon sokféle finom étel készíthető belőle. Ezt a krémet is ehetjük reggelire, előételnek,  teavacsorákhoz. Készíthetjük reszelt sajttal megszórva melegszendvicsként is. Ehetünk mellé zöldhagymát, retket, lilahagymát, zöldpaprikát, megszórhatjuk apróra vágott snidlinggel, petrezselyemmel.

Hozzávalók: 4 adag (bőséges)

bőrős zsírréteg, libaháj,  (amiből ha kisült 25 dkg-ot kiveszünk), vagy készen vett libatepertő, kevés tej, 3 főtt tojás, 1 gerezd fokhagyma, fél lilahagyma, fél vöröshagyma, fél piros kaliforniai paprika, 2 ek. mustár, só, őrőlt bors (ízlés szerint tehető bele még fél alma).

Én magam készítettem a tepertőt a következő módon: A bőrös zsirréteget jól letisztítom, késsel megkapargatom, és féltenyérnyi darabokra vágom, a bőrt 2-3 helyen bevagdosom. Lábasba teszem és annyi vizet öntök rá, hogy ellepje. Kevés tejet is öntök bele, mert ettől a tepertő szebb színű lesz. Az olvasztást főzéssel kezdem, hogy a bőr felpuhuljon. Erős tűzön, befedve forralom amíg a levét elfövi és sülni kezd. Ekkor beleteszem a hájat, és mérsékelt tűznél addig sütöm amíg aranysárga színű és ropogós lesz. Ekkor leveszem a tűzről és óvatosan kevés vízzel meglocsolgatom, és befedem. Ettől a tepertő porhanyósabb. Pár perc múlva a tepertőt szűrőkanállal kiszedem.
Hagyom, hogy kihüljön és ettől kezdve bármikor készíthetjük belőle a krémet vagy esszük tepertőként.
A tepertőt a tojással, az apróra vágott hagymákkal, a csíkokra vágott paprikával ledarálom, a fokhagymát belereszelem, ízesítem sóval mustárral, borssal és jól összekeverem. 
Kenhetjük is a kenyérre és tehetünk mellé vagy rá még sok mindent ki,  mit szeret.

2012. január 15., vasárnap

Családi emlékeztető, információ

Az első ötlettel a háziasszonyokra gondoltam. A kamra ajtajának a belső oldalára tett tábla jó ötlet arra, hogy rögtön felírjuk azt ami kifogyóban van vagy kifogyott. Így mindig tudjuk mit kell vásárolnunk. Írhatjuk ételcsoportok szerint, hogy milyen nyersanyag kell (zöldségek, gabonafélék, fűszerek, stb.)

Ez a tábla pedig emlékeztetheti név szerint, a családtagokat a nevük kezdőbetűjével jelölve, hogy kinek mi a dolga, mit kell elintéznie, mit kell vásárolni, mit ne felejtsen el. Jó dolog, de én még külön papírra is felírom és úgy megyek mindenhová ahová kell.
Készíthetjük más változatban is nem kell feltétlenül krétás feketetáblásnak lennie, lehet parafatábla és cetliket tűzhetünk rá.
A táblák lehetnek mágnesesek és táblafilccel is írhatunk rá, ha nem szeretjük a krétát.

2012. január 13., péntek

Abált szalonna


Minden télen készítünk házilag "disznóságokat", pld. abált szalonnát, sütni való kolbászt, hurkát, tepertőt. Ezeket elkészíthetjük lakásban is, nem kell hozzá disznóvágás, csak töltő, bél és jó helyről, jó alapanyag.
Ez most tokaszalonnából van ami jó húsos volt. Bejegyzést már nem írok, mert a felsoroltakból és a szalonnáról is van a blogomban  a disznóságok cimke alatt,  hogy én miből és hogyan készítem - a férjemmel együtt.

2012. január 10., kedd

Párizsi csirkecomb fűszeres-sonkás paradicsomszósszal burgonyával

Az év végi eszem-iszom után kellett egy kis pihenés minden szempontból, ezért még most kezdek újra belerázódni abba, hogy ha enni akarunk és jót, akkor meg kell csinálni magunknak. Eddig is ettünk figyelembe véve azt a mondást, hogy "Nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk."
Akkor jöjjenek újra a hétköznapok, hétvégék, ünnepnapok és az ételei...

Hozzávalók: 4 adag

4 db nagyobb csirke felsőcomb (kicsontozva), 1 tojás, liszt,  kevés tej, 2 nagyobb doboz sűrített paradicsom, 20 dkg sonka, 1 szál sárgarépa, 1 szelet zellergumó, 2 gerezd fokhagyma, 1 kisebb vöröshagyma, zellerzöld, bors, só, 80 dkg burgonya, pár levél bazsalikom vagy morzsolt,  petrezselyemzöld, olaj

Először a szószt készítem el: megpucolom, lereszelem a zöldségeket nagy lyukú reszelőn, a hagymákat apróra vágom és a zöldfűszereket is. A hagymát 2 ek. olajban megdinsztelem, beleteszem a fokhagymát az apró kockára vágott sonkát, a reszelt zöldségeket, sózom, borsozom és párolom kb. 15 percig. Ekkor beleteszem a sűrített paradicsomot, öntök hozzá kevés vizet kb. 1 dl-t, jól összekeverem és fedő alatt takarékon összefőzöm, a vége felé beleteszem a zellerzöldet, bazsalikomot is, (a viznek el kell párologni, a szósz sűrű legyen) Közben sós vízben felteszem főni a burgonyát. Elkészítem a sűrű palacsintatésztát (tojás, liszt, tej,  víz, só). A húst sózom, megforgatom lisztbe majd a palacsintatésztába és bő, forró olajban kisütöm. A burgonyát megforgatom az olajban kissé megkapatott petrezselyemben. Tálalom a húshoz a kétféle köretet. 

2012. január 1., vasárnap

Év végi ételeink

A megszokott és általunk szeretett ételek voltak, tehát most sem volt nagy felhajtás akár csak karácsonykor. Egyébként sem ajánlatos előzőleg ki nem próbált  ételeket készíteni vendéglátáskor, de még magunknak sem ünnepi alkalmakkor.

December 31-én délben nagyon megfelelt a karácsonykor készített
                                Húsgombócos savanyúkáposzta ami, ahogy írtam
                                olyan mint a töltött káposzta csak káposztalevél
                                nélkül. Minél többször eszünk belőle annál jobb.
                                Maradt időm az esti ételekre.
                                vacsorára: Csülök vele sült krumplival hozzá
                                Savanyú káposztás-hagymás-almás saláta
                                Meggyes rétes
                                hogy hosszúra nyúljon a boldogságunk és az életünk
                                később: Gesztenyepüre csokiöntettel narancs-
                                sárgabarack lekvárral
                                Lilahagymás-csülkös-csípős debrecenis
                                lencsesaláta
                                átnyúlva az újév első perceire is, hogy szépek és
                                gazdagok legyünk
                                Csípős debreceni mustárral, tormával
                                Túrós-tejfölös pogácsa
                                Sós mogyoró
                                Pálinka, bor, pezsgő, Carolans krém likőr (az  
                                utóbbi a kedvencem)
2012. jauár 1.      ebéd: Lencseleves füstölt tarjával apró
                                galuskával
                                Mustáros-lilahagymás sült  sertés-
                                tarja, zöldborsós rizzsel,
                                gombás-zöldséges körettel
                                desszert: a rétesből és később
                                friss adag isteni gesztenyepüre
                                (mert a csokiöntettel és a narancs-sárgabarack
                                lekvárral különleges és nagyon finom)