2011. március 8., kedd

Finomfőzelék krokettel



Ez a főzelék sok embernek nem tartozik a kedvencei közé, sőt nem hogy kedvence lenne, hanem sehogy nem szereti, pedig a magyar konyha szerintem fontos része a főzelék. A mi étrendünkben meg is található minden főzelék. Az én kedvencem a spenót. Bár a szezonális étkezés híve vagyok, de főzelékben azért készítek mélyhűtőből kivett zöldségeket vagy a konzerv natur zölborsóból stb. is, és szoktam eltenni spenótot, zöldbabot, borsót, tököt, így mindig tudok mihez nyúlni ha főzeléket akarok készíteni. Sárgarépát pedig lehet venni egész évben.

Hozzávalók:

40 dkg mirelit zöldborsó, 3 szál sárgarépa és ha van eltéve karalábé - nekem az is szokott lenni - akkor abból is 30 dkg, 3 ek. olaj vagy 4 dkg zsír, - lehet libazsír - 2 dkg liszt, tej szükség szerint, pici cukor, -  ez el is maradhat -  zöldpetrezselyem, 1 gerezd fokhagyma, 1 kisebb vöröshagyma, 1 tk. morzsolt tárkony, só, 40 dkg filézett csirkecomb, 1 gerezd fokhagyma, 1 száraz zsemle, 2 egész tojás, 1 tk. morzsolt majoránna, só, a panírozáshoz liszt, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez


A sárgarépát megtisztítom és hasábokra, majd apró kockára vágom. A vöröshagymát, fokhagymát apróra vágom és az olajban megdinsztelem, majd beleteszem a sárgarépát és együtt párolom kicsit megsózva. Amikor már majdnem puha hozzáteszem a zöldborsót és a kockára vágott karalábét - nálam eleve kockára vágott, mert mélyhűtőbe eltett - és tovább párolom. Megszórom az apróra vágott petrezselyemmel, tárkonnyal és az időközben olaj nélkül kissé megkapatott lisztttel és felöntöm annyi tejjel, hogy se túl hig se túl sűrű állagú legyen. Összefőzöm kb 5 perc, és kész.
Aki nem akarja akár az olajban készült vagy a fenti változatú liszttel való sűrítést, készítsen a zöldségek 10-10 dekájából  a párolás után turmixolt sűritményt és keverje a fözelékbe.
Feltét:
A húst ledarálom beleteszem a kis tejben áztatott és jól kinyomkodott zsemlét, az apróra vágott fokhagymát, 1 felvert tojást, majoránnát, sót és jó összekeverem. Jó hüvelykujjnyi vastagságú rudacskákat formázok belőle. Ezután lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába  bundázom és forró olajban kisütöm.

2 megjegyzés:

  1. Bizony én nem tartozom a sok ember közé. Nekem egyik kedvencem a finomfőzelék. Tetszik a feltét is :)

    VálaszTörlés
  2. Lívia írta...

    Kedves Vea köszönöm a megjegyzésed, örülök annak, hogy nem vagy gasztrosznob.

    VálaszTörlés