2011. február 13., vasárnap

Szárazbab-főzelék sült kolbásszal



A főzelékek is magyar specialitások, így erről az ételcsoportról nem hiszem, hogy sokat kell beszélni, mert mindenki ismeri, és én szeretem is minden változatát, legyen az szárazbab, szárazborsó, lencse vagy a friss zöldborsóból, zöldbabból, spenótból, káposztából, karalábéból stb, vagy az édes változatait, mint a sóskából, gyümölcsökből készűlteket.

Hozzávalók:

40 dkg fehér vagy tarkabab 4 ek. olaj, vagy 4 dkg zsír, /de lehet beletenni füstölt szalonnabőrt, igy ez lehet a zsír helyett/ 2 dkg liszt, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl,  kevés piros paprika, citromlé vagy ecet - én a citromlét jobban szeretem, de valóban citrom legyen - só, babérlevél, 4 db debreceni kolbász, olaj a sütéséhez,- használhatunk konzerv babot is pld. a Bonduelle vörösbabot, nagyon finom, két doboz kell belőle négy adaghoz.

A megtisztított babot este beáztatom, és másnap hideg vízben felteszem főni a babérlevéllel. .Az olajból, lisztből zsemleszínű rántást készítek, beleteszem az apróra vágott vöröshagymát, kicsit dinsztelem, majd lehúzom a tűzről és beleteszem az apróra vágott fokhagymát és kevés piros paprikát. A főzés vége felé sózom és beleteszem a rántást, a citromlét, de ezt a végén is lehet. Aki szereti keverje bele a tejfölt, de én csak a tányérban levő főzelékre teszem, de ezt sem mindig. Készíthetjük habarással is.
A kolbász tetejét nem mélyen bevagdosom ferdén egyik feléből indulva, majd a másik oldalról is, hogy kockás legyen és megsütöm az olajban, amiben szépen kinyílik a bevagdosott felülete. Feltétként a főzelékre teszem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése