2011. május 13., péntek

Sertés raguleves vajas galuskával


Bármennyire is eröltetik, sulykolják belénk dietetikusok, táplálkozás tudósok, hogy miért jó a szárnyas és a hal, és miért nem egészséges a sertés, azért a magyar konyha legkedveltebb pecsenyéi és egyéb húsos ételei a sertéshúsból készülnek. Én nem vagyok semmi jónak elrontója, és ezért többnyire a sertéshúsból készült ételek kerülnek nálunk az asztalunkra. Persze készítek szárnyast és halat, vadat is, de nagyon megválogatom, hogy milyen részét és milyen formában. Soha nem követek semmilyen ételhez fűződő mániát.

Hozzávalók:

60 dkg sertéslapocka, 4 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, 1 nagyobb szelet zellergumó, 30 dkg zöldborsó (most még mirelit, de szezonban friss), 20 dkg csiperke, 5 dkg zsír vagy 0,8 dl olaj, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, (ha van, de most nekem sem volt 20 dkg kelbimbó de lehet karfiolrózsa és spárgafej is) 1 kis csomó petrezselyem, 1 csapott ek, morzsolt tárkony, őrölt bors, só, 1 tk. pirospaprika, 3 dk liszt 
a galuskához: 1 tojás, 2 dkg vaj  pici só és annyi víz amennyit felvesz

A húst megmosom és kockára vágom. A zöldségeket megpucolom és apró kockára vagy karikára vágom, a gombát felszeletelem.  A megpucolt és apróra vágott vöröshagymát a fele olajban megdinsztelem beleteszem az apróra vágott fokhagymát, pirospaprikát borsot, sót és a húst, kissé lepirítom. Felöntöm  1/2 l vízzel és főzöm. Az olaj másik felében a zöldségeket, gombát lepirítom, sózom és fedő alatt félpuhára párolom és mielőtt félpuha lenne még a zöldborsóval is párolom majd megszórom az apróra vágott petrezselyemmel.
Ha kész a zöldség és a hús is már háromnegyed részben puha, akkor beleöntöm a zöldségeket és felöntöm annyi vízzel, hogy legalább 4 ember ehessen belőle - ez kb. 1,2 liter.  A lisztből kevés olajjal világos rántást készítek, besűrítem vele a levest, beleteszem a tárkonyt és jól összeforralom.
A galuskához a hozzávalókat összekeverem annyi vízzel amit felvesz, se kemény se lágy ne legyen, és a levesbe szaggatom - de lehet többet is készíteni és külön kifőzni, mert mi például nem szeretjük keresgetni a galuskát a levesben,. hanem mindenki annyit tesz a levesbe amenyit szeret.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése