2011. május 14., szombat
Halkrokett bazsalikomos krumplipürével tartármártással
Mi magyarok a halak fogyasztásával eléggé hadilábon állunk, pedig könnyen emészthetőek, és bőven tartalmaznak fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat. Nálunk legelterjedtebb a ponty, a harcsa, a fogas (süllő), a csuka, a márna, a keszeg, a törpeharcsa. De bőven lehet vásárolnunk tengeri halat is. Sokan kedvelik, mert kiengedés után csak sütni vagy panírozni kell. De bármelyik halat vásároljuk, a húsukra jellemző hogy ha nincs kellőképpen fűszerezve, akkor ízetlen. Ezért elkészítés előtt legalább 20 percig sóban álljon. A főtt halakat fűszeres lében főzzük és abban hűtjük le. Gyorsan puhulnak, és könnyen szétfőnek, ezért ha főzzük, akkor nagyon lassú tűzön, inkább csak abáljuk.
Hozzávalók:
1 kg ízlésünk szerinti hal (filézett vagy mi filézzük, ha tengeri hal, akkor a kiengedés és leszárítás után) ledarálom, (ne zsíros halat válasszunk). 2 tojásfehérje, 3 dkg étkezési keményítő, 4 dkg hajdinaliszt, só, 1 csapott ek. tárkony, őrölt bors, 1 kisebb reszelt vöröshagyma, 1 tk. pirospaprika, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez
a burgonyához: 80 dkg burgonya, 10 db bazsalikomlevél, kevés olaj, só
a tartármártáshoz: 1 kis tubus majonéz, 2 dl tejföl, 1 tk. mustár, só, őrölt bors, 1/2 dl fehér bor
A ledarált halat összekeverem a tojásfehérjével, keményítővel, liszttel, a hagymával és a fűszerekkel. Kis kb 10 cm-es rudakat formázok belőlük, majd téglalappá alakítom. Megforgatom a pirospaprikás zsemlemorzsában és forró olajban kisütöm.
A burgonyát megfőzöm összetöröm és hozzákeverem az olajban botmixerrel pépesített bazsalikomot, és összekeverem. Kanálban formázom. A mártáshoz a hozzávalókat összekeverem.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Kedves Lívia, szép a blogod. Sok finom dolog van benne.
VálaszTörlésLegyen kellemes, szép napod!:)
Kedves Roza!
VálaszTörlésKöszönöm a dicséretet, én is kívánok minden jót Neked.
Szia!
VálaszTörlésJónak tűnik ez a bazsalikomos krumplipüré, szeretem az ilyesmiket:)Én pedig alakulok...:)
Jó kis blogod van, még ha nem is rajongsz az édességekért!Jó benézni hozzád!:)
Szia Kriszta!
VálaszTörlésÖrülök annak amit írtál és köszönöm. Annak is örülök, hogy "alakulsz", tudod a remény vész el utoljára, és Te szép, okos és fiatal vagy biztos, hogy megoldod azt ami miatt rossz hangulatban vagy.