2011. március 15., kedd

Rakott tarja hasábburgonyával



A rakott ételeknek egyik változata, amely nem a sütőben sütőtálba egymásra rakott anyagokból készül, hanem serpenyőben és a hússzeletek külön-külön vannak megrakva mikor mivel, mert ez sokféle lehet. Laktató étel ami után jó sokáig nem vagyunk éhesek. Tudom, hogy aki ezt hallja és azt vallja, hogy többször együnk és egyszerre keveset, az előbbi mondattól kissé döbbent lesz. Egyetértek vele, mert mi sem eszünk mindenap ilyet, de már írtam, hogy a mennyiségtől függ minden nehézség. Itt nem a mennyiségtől lakunk jól, hanem a többféle összetevőtöl, mert mindegyik önmagában is elég tartalmas.

Hozzávalók:

4 szelet sertéstarja, 4 tojás, 25 dkg csiperke, 2 vöröshagyma, 5 db fokhagyma, 1 tk örölt pirospaprika, olaj a sütéshez (6 ek. + 2,5 dl), bors, só, 80 dkg burgonya

A húst megmosom, leszárítom és a 4 ek. forró olajban megkapatom fehéredésig mindkét oldalán. Ehyhén sózom, borsozom és az apróra vágott fokhagymát, egyet-egyet réteszek, majd a tetején a vékony karikára vágott vöröshagymát elosztom. Aláöntök kevés vizet, kb. 1 dl-t, amit többször pótolni kell, amig megpuhul a hús, de mindig csak keveset.
Közben elkészítem a gombapörköltet. A gombát megtisztítom és vékony szeletekre vágom. A vöröshagymát, 1 fokhagymát apróra vágom. A vöröshagymát a 0,5 dl olajban megdinsztelem, beleteszem a fokhagymát és egy pillanat után már a gombát is, és sózom, borsozom. Tovább dinsztelem a saját levében, és mielőtt zsírjára sülne beleteszem a pirospaprikát.
A burgonyát meghámozom, hasábokra vágom és a 2 dl olajba téve megsütöm. Amikor minden kész, akkor 2 ek. olajban tükörtojást készítek.
Tálalom a húst a ráhalmozott (négyfelé osztott) gombapörkölttel, és egy-egy tükörtojással, a mellé tett burgonyával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése