2011. március 14., hétfő

Spenót fasírozottal, burgonyával



A spenót az én konyhámban különleges helyet foglal el a leveles zöldségek között. Nekem a kedvencem, és mivel elég sokféle változatban készítem, szezonban különösen, így meg kellett ismernem minden szempontból ezt a növényt. Nagyon dús hatóanyag-tartalmú, ami szinte legendás. A néphit azt tartja, hogy szinte egy fél patikát pótol. Szinte minden anyag benne van ami kell a vérképzéshez. De van benne olyan anyag is ami miatt nehezen emészthető, és ez a magas oxálsav-tartalma. Ezért a spenót blansírozó vizét feltétlenül öntsék ki (a blansírozás kilúgozza az oxálsavakat). Nem tudom, hogy tudják-e, de hasonlóan sok oxálsav van a rebarbarában is. A másik amire figyelni kell, hogy a spenótot ha marad belőle soha sem szabad felmelegíteni. A benne található nitrát ilyenkor nitritté alakul, és ez az értékes zöldségünk egészségkárosító élelmianyaggá válik.
Remélem, hogy nem riasztottam el senkit aki eddig szerette vagy ezután szeretné elkészíteni ezt az ételt, mert nem ez volt a szándékom. Ellenkezőleg, fogyasszanak belőle minél többet, különösen a vashiányban szenvedők.

Hozzávalók:

2 doboz mélyhűtött leveles spenót, szezonban 1 kg friss, - én az általam eltett mélyhűtöben tartottat használom - 3 ek. olaj vagy 5 dkg vaj, 5 dkg liszt 2 dl tej, 2 dl tejföl,  3-4 gerezd fokhagyma, só, bors
80 dkg sertéstarja, 1 tojás, 2 tk. őrölt pirospaprika, 1 szikkadt zsemle, zsemlemorzsa,  2-3 gerezd fokhagyma, bors, só, olaj a sütéshez, 60 dkg burgonyaamit azért találtam ki mellé, hogy laktatóbb legyen.

A spenót szárát lecsipem és ha vastagabb erezete van azt is kihúzom belőle, majd több vízben jó átmosom. Forró sós vízbe dobom és forrástól számítva 6-8 percig főzöm, majd leszűröm. Hagyom, hogy langyosra hüljön és maroknyi kupacokat véve a kezembe még kinyomok a levéből, majd apróra vágom mint a petrezselymet - ugyanis mi nem szeretjük a pépes változatot. A zsíradékban a lisztet épp csak megkapatom, beleteszem a spenótot az apróra vágott vagy finom reszelőn lereszelt fokhagymát, sót, felöntöm előbb kevés vízzel majd a tejjel, tejföllel is felfőzöm, - és aki szereti borsot is tehet bele. (sűríthetjük tejbe áztatott zsemlével, kiflivel is, vagy a spenót negyed résznyi anyagának összeturmixolásával, ha nem szeretjük a lisztet)
A burgonyát megpucolom apró kockákra vágom és sós, fokhagymás vízben megfőzöm, majd leszűröm és olajban megforgatom, kissé összesütöm.
A húst megmosom, leszárítom, apróbb kockákra vágom, ledarálom,  a zsemlét beáztatom, majd jól kinyomkodom, és a hozzávalókkal jól összekeverem, jó termetes gombócokat formázok, zsemlemorzsába forgatom, kissé lelapítom és bő forró olajban kisütöm.

3 megjegyzés:

  1. Ez a melegítés komoly?A lányom imádja a spenótot,és többször is eszik belőle,természetesen felmelegítve.

    VálaszTörlés
  2. Igen, komoly. Van egy Naturkonyha c. szakácskönyvem, amit szakemberek írtak és abban van leírva. Én is imádom a spenótot, egy időben volt szép kertünk is, és rengetek ujzelandi spenótom, mert ezt tartom a legjobbnak.

    VálaszTörlés