2011. április 3., vasárnap

Sertéssült uborkamártással sültburgonyával


A férjem kedvenc étele a rántott sertéskaraj. Éljen a rántotthús! mondja mindig, én pedig azt, hogy nem lehet mindig rántotthúst enni  Nem unod még? - szoktam kérdezni. De nem. Ennek ellenére, én bizony csinálok meglepetéseket elég sűrűn, de mindig ízlik neki az is, ugyanis kevés ételre mondja azt, hogy nem szereti. Ez az étel is a mai nap meglepetése, na nem a sülthús vagy a sültkrumpli, hanem az uborkamártás miatt. Szeretjük a pikáns mártásokat.

Hozzávalók:

60 dkg lapocka (gömbölyű szépen szelhető része), 80 dkg burgonya, 3 1/2 dl olaj, 5 gerezd fokhagyma, só, bors
Mártáshoz:
20 dkg savanyú uborka, 2 ek. olaj, 2 ek. liszt, 1 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, só, bors

A húst megmosom, leszárítom, felszeletelem, glopfolom. 1 1/2 dl forró olajban mindkét oldalát hirtelen megsütöm, beleteszek 3 gerezd apróra vágott fokhagymát, sózom
 borsozom, felöntöm 1 dl vízzel, amit mindig pótolok, amig meg nem puhul a hús. Letakarva párolom, majd zsírjára sütöm.
A burgonyát kockára vágom és sós, fokhagymás vízbe, (2 gerezd félbevágott fokhagyma) megfőzöm félpuhára. Leszűröm, kicsit hagyom szikkadni és a 2 dl forró olajban kisütöm.
A mártáshoz az olajban a lisztet megfuttatom, felöntöm vízzel, beleteszem az apróra vágott fokhagymát, sót, borsot és főzöm, szükség szerint hígitom mindig kevés vízzel. Az uborkát apró kockára vágom, és beleteszem a mártásba, az uborka ecetes vizéből is beleöntök kb. 1/2 dl-t és végül belekeverem a tejfölt. Se sűrű, se híg ne legyen.
Tálalom a húst a rálocsolt mártással a köré rakott burgonyával, díszítem citromkarikával, uborkával, és kis tálban még teszek mellé a mártásból.

A burgonyát meghámozom, kockára vágom

2 megjegyzés:

  1. Jó ízlése van a férjednek:-),mi is nagyon szeretjük a rántott húst,és az én férjem is olyan,hogy bármikor meg tudná enni:-)Nagyon guszta ételt készítettél!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a dícséreted, már azt hittem, hogy a rántott húsról nem lehet beszélni, mert annyira ismert, csak a ma divatos, de a mi ízlésünktől távol álló ételekről. Nagy tányéron nagyítóval keresendő ételekről.

    VálaszTörlés