2011. április 4., hétfő

Tejfölös burgonyafőzelék roláddal


Ez a főzelék is hasonlóan a sárgaborsóhoz sokak által lenézett, nem sokra tartott étel. Annak ellenére, hogy mi szeretjük, külünösen a férjem, nekem mindig József Attila Mondd mit érlel című verse jut az eszembe a negyedik versszakból a "szájíze mint a főzelék". Nem tudom, hogy miért, hiszen a költő nem utal erre a főzelékre, de az sem lehet, hogy minden főzeléket ért alatta. De nekem a krumplifőzelék jön be, ha arról kellene beszélnem, hogy a költő mire gondol, mint főzelékre.

Hozzávalók:

80 dkg burgonya, 2 ek. olaj, 1 dkg teljeskiörlésű liszt, 1 tk. őrölt pirospaprika, 1 babérlevél, 1 kisebb vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, citrom, 1 dl tejföl
A feltét készítését már leírtam  a Bazsalikomos paradicsomos káposzta roláddal cimke alatt.

A burgonyát kockára vágom és az apróra vágott vöröshagymával, fokhagymával, sóval, babérlevéllel és vízzel felteszem főni. Az olajban a lisztet gyengén megkapatom beleteszem a pirospaprikát és ha a burgonya puha besűrítem vele (de lehet az összetört kb. 20 dekányi burgonyával is sűríteni), és még kb. 5 percet főzöm. Végül citromlét teszek bele, és a tejfölt is bele lehet keverni.
Tálalom a roláddal citromkarikával és egy kanál tejföllel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése