2011. május 24., kedd

Tengeri hal rántva újburgonyával, tárkonyos joghurtmártással, salátával


Ilyentájt májusban és júniusban már a hétvégi ebédek örömét,  - az év többi részében már eléggé megunt és kissé fonnyadt régi krumpli helyett - az újkrumpli biztosítja. Az elkészítése sokféleképpen történhet.
Van aki kockára vágva sózva, olajban a saját levében párolja és beleforgatja petrezselyembe. Van aki liba- vagy kacsazsírban fedő alatt puhítja, majd fedő nélkül átpirítja és fűszerezi. Van aki előfőzi kb. 4-5 percig, majd a leszűrt krumplit serpenyőben vajon vagy olajban átforrósítja amíg a nedvesség kimegy belőle - én is így készítem csak még a vízbe teszek fokhagymát és a serpenyőben is még egy kis reszelt fokhagymába, petrezselyembe forgatom.
A legjobb kísérője a petrezselyem, de lehet más fűszer is, ilyen a rozmaring, a snidling, a koriander, a kakukkfű, a majoránna, a kapor, de még a medvehagyma is. Külön-külön próbálják ki. Lehet kísérlezetni. Bár melyik változatban készítjük arra figyeljünk, hogy ne keverjük csak rázogassuk, hogy a krumpliszemek nehogy összetörjenek.

Hozzávalók:

1 kg filézett tengeri hal, 1 kg újburgonya, 1 csokor petrezselyem, 4 gerezd fokhagyma, 2 dl olaj, 2 tojás, zsemlemorzsa, liszt
mártáshoz: 2 doboz natúr joghurt, őrölt fekete bors, 1 tk. friss apróra vágott tárkony, de lehet morzsolt is, 1 tk citromlé, pici só
salátához: 1/2 fejes saláta, 1 csomó retek, fél kigyóuborka, 2 szál újhagyma és esetleg még paradicsom

A fagyasztott halat besózom és hagyom, hogy kissé kiengedjen, majd szélesebb csíkokra vágom, leszárítom és panírozom lisztbe tojásba, morzsába és a forró olajban kisütöm.
A burgonyát megtisztítom és a fent leírt módon elkészítem.
A mártáshoz a hozzávalókat összekeverem.
A salátához minden hozzávalót megtisztítok, a salátát nagyobb darabokban hagyom, az újhagymát karikára, a kigyóuborkát, retket kockára vágom.
Tálalom a halat a burgonyával, az összekevert salátával, és meglocsolom a mártással.

2 megjegyzés:

  1. Lívia, nagyon guszta!:)
    Mi is szeretjük a tengeri halat rántva.
    A mártásod is tuti illik hozzá.

    VálaszTörlés