2011. június 19., vasárnap

Rakottkel


A változatos konyhának fontos technikai eljárása a rétegenként vagy keverve összerakott, előfőzött vagy sütött anyagokból egy finom új étel létrehozása. Sütőtálban készítjük, de arra figyelni kell, hogy az anyagok összeillők legyenek. Összerakhatjuk a főzeléknövényeket hússal, a palacsintát túróval, lekvárral, arról már nem is beszélve, hogy a rakott krumplinak milyen sok változata van. Mi nagyon szeretjük szinte mindegyiket.

Hozzávalók:

1 kisebb fej kelkáposzta, 30 dkg száraztészta (orsó, kagyló stb.), 40 dkg sertés - vagy baromfi hús, de lehet sonka is (tetszés szerinti)  10 dkg paraszt kolbász, 1/2 dl olaj, 10 dkg reszelhető sajt, 2 gerezd fokhagyma, 2 tojás, 1 tk. majoránna, só, bors, kevés zsemlemorzsa

A kelkáposztát félbevágom kiszedem a torzsát és vízbe teszem kis időre, majd lecsurgatom és szélesebb csíkokra vágom, sós vízben blansírozom pár percig, amig kissé összeesik.
A húst megmosom, a kolbász bőrét lehúzom és megdarálom a húst és a kolbászt is. A tésztát sós vízben kifőzöm, leszűröm, összekeverem pici olajjal. Az olajban a húst lepirítom, beleteszem a reszelt fokhagymát, majoránnát, sót borsot és zsírjára sütöm. Összekeverem a tésztát a fűszeres hússal és a felvert tojásokkal. Egy magasabb sütőtálat kikenek egy kis margarinnal, megszórom zsemlemorzsával és az elfelezett kelkáposzta felét beleterítem, majd ráöntöm a húsos tésztát és befedem a káposzta felével. Teszek rá  pár pötty margarint és megszórom a reszelt sajttal. Közepes hőmérsékleten pirosra sütöm.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett, mi nagyon szeretjük, de én rizzsel és nem tésztával szoktam készíteni, de majd megpróbálom.

    VálaszTörlés
  2. Rizzsel is finom lehet, azzal meg én fogom kipróbálni, mert a rizst is szeretjük.

    VálaszTörlés