2011. június 14., kedd

Sajtos-fűszeres rántott karaj újburgonyával


A magyar konyha legkedveltebb pecsenyéi a sertéshúsok, amelynek legértékesebb része a karaj. A karajból készül egybesütve a legízletesebb pecsenye. A rántott karaj sem az utolsó nekem a legfinomabb, szerintem megunhatatlan. Ezért aztán beszélhetnek itt akármit  a csak erre vagy csak arra az étrendre állók, mert ezt is meg azt is kell enni, a szervezetnek mindenre szüksége van ami finom - és ez az étel finom.
A török időkre nyúlik vissza a sertéshez való ragaszkodásunk. Amikor is a portyázásuk során a törökök minden állatot elvittek csak a sertést nem, mert azt nem ehettek. Így mi maradt akkor a szegény magyarnak, a finom sertés.

Hozzávalók:

4 szelet rövid karaj, 1 dl olaj, szemlemorzsa, liszt, tojás a panírozáshoz, 1 csokor friss vegyes fűszernövény: rozmaring, oregánó, kakukkfű, majoránna, édeskömény (de jó a morzsolt, őrölt is), 4 dkg reszelt parmezán, só,
1 kg újburgonya, kevés olaj, 1/2 csokor petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma

A húst megmosom, leszárítom besózom. A füszereket (ha zöld apróra vágom), összekeverem a zsemlemorzsával, sajttal. A húst lisztbe, tojásba és a fűszeres morzsába forgatom, és forró olajban kisütöm.
A burgonyát kockára vágom sós vízben megfőzöm, és kevés olajban, az apróra vágott petrezselyemben és a reszelt fokhagymában megrázogatom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése