2011. június 28., kedd

Töltött tök


Ma gyakran visszatérő téma a korszerű táplálkozás. Nem taglalom, hogy ez mit is jelent, nem az én tisztem, de... Az a tapasztalatom, hogy még a gasztronómia hivatásos művelői sem értek/érnek el átütő sikert - elég sok túlsúlyos szakács van - és nem akarnak karcsúsodni. A magyar ember már csak ilyen, maradunk a hagyományainknál. De ez nem baj, mindenkinek őríznie kell a hagyományait minden téren, mert nekünk is vannak speciális ételeink mint minden népnek. Mindezek mellett kellene legalább kicsit egészségesebben étkeznünk. Az a baj, hogy az egészséges  átkezés nyersanyagai igen drágák...

Hozzávalók:

1 kg fiatal spárgatök, 60 dkg pulykacomb, 10 dkg jó húsos császárszalonna, 2 zsemle, 2 tojás, 1 csokor kapor, 1 kisebb főzőhagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, 2 ek. olaj, 5 dkg vaj, kevés pirospaprika

A tököt amig egészben van jól megmosom, megtörlöm és hosszában félbevágom, a talpáról levágok egy vékony csíkot. Magházát kikaparom, a belsejét enyhén megsózom és állni hagyom amíg a tölteléket elkészítem. A húst megmosom, leszárítom, darabolom és ledarálom. A császárszalonnát apróra vágom és pörcösre sütöm, beleteszem a húst és fehéredésig pirítom, az apróra vágott hagymával dinsztelem, beleteszem az apróra vágott fokhagymát, sózom, borsozom, rászórom a pirospaprikát, leveszem a tűzről - ha szükséges még teszek hozá kevés olajat - beleteszem az áztatott és kinyomkodott zsemlét, a kapornak a  felét apróra vágva, a két felvert tojást és jól összekeverem. A keverékkel megtöltöm a két fél tököt, vajjal kikent négyzetes sütőtálba vagy tepsibe teszem és pirosra sütöm. (közepes hőmérséklet, kb. fél óra) A két fél tök még keresztbe félbevágva 4 adag (átlagos étvágyúaknak)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése