2011. augusztus 1., hétfő

Töltött paprika


A paradicsom már egész évben elérhető, de nyár végén, a nap érlelte, lédús, ízletes az igazi nem csak ehhez az ételhez, hanem bármelyikhez amibe paradicsom kell.
Igazi vitaminbomba:  10-12 féle vitamin van benne. Főként főzve fogyasszuk, mert - ellentétben a legtöbb zöldséggel és gyümölccsel - a paradicsom tápértéke hőkezelve magasabb. Manapság egy egészséges étkezés elképzelhetetlen nélküle, kerüljön akár lecsó, paradicsomlé, vagy friss saláta képében az asztalunkra.




Hozzávalók: 4 adag

4 db szép nagy paprika, 60 dkg darált sertéscomb, 15 dkg rizs, 1 vöröshagyma, 1 tojás, 1 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, 6 dkg sertészsír, 50 dkg burgonya, majoránna, kalocsai fűszerpaprika
A paradicsomszószhoz: 30 dkg sűrített paradicsom, (vagy 1 kg paradicsom áttört leve) 5 dkg liszt, 3 ek. olaj, 1 kisebb vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, cukor vagy fruktoz (gyümölcscukor kivonat), só, fél csomag zellerzöld, 10 dkg tisztított zeller,
A felhevített kevés olajban megpirítom az apróra vágott fokhagymát és elkeverem benne a darált húst fehéredésig pirítom, és félreteszem. Langyosra hűlés után beleteszem a sót, borsot, majoránnát, fűszerpaprikát és a felvert tojást. Forró vízben félig puhára főzöm a rizst, leszűröm, hideg vízzel leöblítem, lecsurgatom és a hússal összekeverem Megtöltöm a paprikákat és húsgombócokat is készítek.
Zsíron liszttel zsemleszínű rántást készítek, hozzáadom a paradicsompürét vízzel felengedem és habverővel simára keverem, és állandó keverés mellett felforralom. Sózom, kevés fruktozzal édesítem, zellerzöldet, tisztított apróra vágott zellergumót, és vöröshagymát adok hozzá. Lassan forralom és eközben beleteszem a töltött paprikákat és a húsgombócokat. Fedővel letakarva puhulásig főzöm. Ha a töltelék megfőtt átszedem egy másik edénybe, a mártást leszűröm - de nem muszáj - majd visszahelyezem a tölteléket. Mellé forró, főtt burgonyát adok. 

2 megjegyzés:

  1. De guszta!!! Számomra érdekesség a krumplival való tálalás, tetszik :) A töltött paprika nagy kedvencem, de én pl tojást soha nem teszek bele, akárcsak a töltött káposzta töltelékébe sem :)

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy így látod. A krumplival való tálalást pedig az Édesanyámtól tanúltam, de már szakácskönyvekben is láttam és valamelyik gasztrobloggernél is. Tojás pedig azért kell bele, hogy ne essen szét a töltelék, különösen a paprika nélküli gombóc változat. Én a töltött káposztába is teszek.

    VálaszTörlés