2012. március 14., szerda

Tarhonya gazdagon

Van aki pásztortarhonyának nevezi, és van is pásztortarhonya nevű étel. De az igaziban  a tarhonyán, burgonyán, hagymán paprikán, szalonnán kívül nem nagyon volt más, mert kint a pusztán nem nagyon főzöcskéztek ennyi  és ilyen hozzávalóból, legfeljebb otthon. A férjem elnevezte majmulinak, pontosabban a nagypapája nevezte így, a szétfőtt tarhonya és burgonya miatt - amit én azért nem követek.
Hozzávalók: 4 adag

4 pár csípős debreceni, 25 dkg tarhonya, 80 dkg burgonya, kb. 15 cm-es póréhagyma darab, vagy vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 
1 piros húsú paprika, 2 hegyes zöldpaprika, 2 paradicsom, 15 dkg füstölt szalonna, őrölt pirospaprika, bors, só

A kolbászt jól megmosom forró víz alatt és felkarikázom (bőre rajta maradhat, mert ez juhbeles), - de készülhet sertéshússal is vagy más kolbásszal - a burgonyát meghámozom és felkockázom, majd sós vízben megfőzöm - ne főjön szét - majd leszűröm. A szalonnát apró kockára vágom és pörcösre sütöm, és ebben kissé megpirítom a tarhonyát, majd felöntöm vízzel picit sózom és puhára főzöm. A hagymát apróra vágom és 1 evökanálnyi olajban megdinsztelem, beleteszem az apróra vágott fokhagymát, a kockára vágott piros paprikát, az egyik zöldpaprikát karikára vágva - ha túl csípős, akkor vigyázzunk az adaggal, mert nem mindenki szereti -  a kolbászt, kicsit összedinsztelem majd beleteszem a kockára vágott paradicsomot, ízesítem sóval, borssal és zsírjára sütöm, majd félrehúzom. Ha kész a krumpli, a tarhonya, akkor az egészet összekeverem a zöldséges kolbásszal, és  még egy kis ideig összesütöm, díszítem zöldpaprikával.

2 megjegyzés:

  1. Ó, de nagyon szeretem ezt a fajta tarhonyás krumplis... ételt! Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Éva, mi is nagyon szeretjük, különösen a férjem, aki már gyerekként megismerte a nagymamája főztjeként.

    VálaszTörlés