2017. január 13., péntek

A 2016. karácsonyi ételeimből ami még nincs a blogomban

Orjaleves

Hozzávalók: 6 adag
1 kg sertéstarja (csontos), 4-6 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, kisebb gumó zeller, 1/4 kelkáposzta, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg csiperkegomba, 1 db csemege zöldpaprika, 1 db paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 csomag metélőhagyma vagy zöldhagyma szára, só, bors, gyömbér, sáfrány (2 fűszeres zacskó), szerecsendió, 15 dkg csigatészta

A tarját egy nagyobb fazékban 3 liter hideg vízbe, feltettem főni. Amikor forrni kezdett lehaboztam, sóztam, fűszereztem és lassú tűzön gyöngyöző forrással főztem. Amikor a hús puhulni kezdett, beletettem a zöldségeket  (a répákat kb. 10 cm-es darabokra vágva, a zellert négybe vágva, a negyed db kelkáposztát, vöröshagymát, gerezdekben a fokhagymát, a megtisztított gombát), Hozzáadtam a zöldpaprikát, és a paradicsomot is. Ezután megint gyöngyöző forrással főztem. Amikor elkészült, a húsokat kivettem, hideg vízben kihűtöttem, kicsontoztam és kisebb darabokra vágtam. A levest 15 percig pihentettem, leszűrtem. A zöldségeket kisebb hasábokra vágtam, a káposztát szeleteltem, és a gombát is. Tálaltam a következőképpen: leveses tálba tettem a húst, vegyes zöldséget és feltöltöttem a forró orjalevessel, hozzá adtam külön tálkában a kifőzött csigatésztát.

Göngyölt csirkemell fokhagymás-petrezselymes krumplival

Hozzávalók: 6 adag

4 db csirkemell, 15 dkg sajt (ízlés szerint), 8 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, só, bors, a panírozáshoz: zsemlemorzsa, liszt, 4 db tojás, olaj a sütéshez, 1,5 kg burgonya

A melleket vékony szeletekre vágtam (18 kis darab lett), gyengén klopfoltam zacskón keresztül, egyenként sóztam, borsoztam, megkentem a pépesre zúzott fokhagymával, a sajtot vékony kis csíkokra vágtam és a hús szélére tettem, majd betekertem, hústűvel összetűztem, paníroztam és a forró olajban kisütöttem.
A burgonyát kockára vágtam, sós vízben megfőztem, összekevertem olajjal és az apróra vágott petrezselyemmel.


Sült csirkecomb zöldséges rizzsel

Hozzávalók: 6 adag

6-8 csirkecomb, 2 nagyobb sárgarépa, 25 dkg zöldborsó (mirelit), lehet még bele gomba is, egy csokor petrezselyem, 30 dkg rizs, só, bors, majoránna, 1 csokor újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 dl olaj, fél csokor petrezselyem

A csirkecombokat, a forró olajban minden oldalról átpirítottam, majd sóztam, borsoztam, majoránnát is szórtam rá, és az apróra vágott fokhagymát is hozzáadtam, majd kevés vizet hozzáöntve pároltam, mindig szükség szerint pici vizet hozzáöntve, majd zsírjára sütöttem.
A zöldhagymát aprítottam, az olajban dinszteltem, a megtisztított kockára vágott répát beletettem pár percig pirítottam, sóztam, kevés vizet hozzáadva pároltam félpuhára, ekkor beletettem a zöldborsót is és tovább pároltam kevés víz hozzáadásával. Ennek is zsírjára kell sülnie. A rizst forró, sós vízben kifőztem és összekevertem a zöldségekkel és az apróra vágott petrezselyemmel.
Tálaltam a húst a körettel.

Magyaros paradicsomos gomba/saláta  galuskával (de előétel is lehet)

Hozzávalók: 6-8 adag

60 dkg csiperkegomba, 1 vöröshagyma,  1/2 dl olaj, 1 nagy konzerv sűrített paradicsom (aranyfácán), 1 db babérlevél,  1/2 citrom, só, őrölt bors, kakukkfű, szurokfű, pici cukor, 1/2 dl fehér bor, 30 dkg liszt, 2 tojás, só

A megtisztított, megmosott gombát vékony cikkekre vágtam. Az apróra vágott  vöröshagymát az olajban megfonnyasztottam, és hozzáadtam a gombát, sóztam, borsoztam belekerült a kakukkfű, szurokfű, babérlevél is. Félpuhára pároltam. Ezután hozzáadtam a paradicsompürét, a fehér bort, citromlét, cukrot (az utóbbiakat ízlés szerint) és kb. 5 perc alatt készre főztem. Lehűtjük ha salátaként esszük,, de ha a galuskával, akkor elkészítjük a galuskát a tojással, sóval, a szükséges vízzel és kifőzzük forró vízben, kevés olajjal összekeverjük, és rátesszük a paradicsomos gombát.

Mákos-lekváros kocka

Hozzávalók: 25-35 cm-es tepsi, ebben kb. 25 db lesz, ha 5x5 cm-es kockákra vágjuk

20 dkg liszt, 2 tasak sütőpor, 1 kk. őrölt fahéj, pici só, 20 dkg darált mák, 10 dkg Ráma, 20 dkg cukor, 2 tojás, 1 citrom reszelt héja, 3 dl tej, lekvár (meggy, ribizli, áfonya) nekem áfonya volt, kb. 6-8 ek.-nyit el kell kenni a megsült tésztán, 10 dkg étcsokoládé, 2 ek. olaj, 5 dkg kókuszreszelék (lehet több is)

A lisztet összekevertem a sütőporral, fahéjjal, sóval, mákkal. A margarint habosra kevertem a cukorral, egyenként beledolgoztam a tojásokat, majd a reszelt citrom héját, végül a tejjel felváltva a mákos lisztet. Kibéleltem a tepsit sütőpapírral úgy, hogy az oldalára is felérjen, és a masszát a tepsibe simítottam.  Közepes hőmérsékleten, középső rácson 35-40 perc alatt megsütöttem (tűpróbával ellenőriztem, hogy megsült-e)
A tepsiben hagytam kihűlni, aztán a sütőpapírral kiemeltem és deszkára tettem, és kettévágtam. A lekvárt felforrósítottam és a tészta alsó felére kentem, rátettem a felső részt és összenyomtam, hagytam szikkadni. Vízfürdőbe állított láboskába daraboltam a csokoládét, elkevertem az olajjal, majd a tészta tetejére öntöttem és elsimítottam. Mielőtt megkötött volna, beszórtam a kókuszreszelékkel. 5x5 cm-es kockákra vágtam. Finom, sokáig elálló sütemény! Mélyhűtőbe is tehető! - én is betettem pár darabot.

ételfotók ITT


3 megjegyzés:

  1. Látom, karácsonykor sem éheztetek :-) Nagyon jó menü! Lesznek majd képek is?

    VálaszTörlés
  2. Bocsánat, hisz a képek már fent vannak :-)

    VálaszTörlés
  3. Igen, a fotók készülnek előbb és utána a receptek leírása.

    VálaszTörlés