2010. december 17., péntek

Mézeskalács recept

Van többféle receptem, mert más kell ahhoz amikor kiállításra készülő tárgyat készítek, más kell a puszedlihez, és más ahhoz amit vásárokban árusitok, mert azt előbb-utóbb de megeszik az emberek.
Most azt adom közre, amit gyorsan megesznek az emberek - persze sokáig el is tartható, ha megállja valaki, hogy ne egye meg.

Hozzávalók:

50 dkg finomlisz (átszitálva)
15 dkg porcukor
25 dkg vegyes virágméz
5 dkg margarin
1-1púpozott kávéskanál őrölt fahéj és szegfűszeg
vagy mézeskalács fűszerkeverék, a megadott
adagolásban)
4 púpozott kávéskanál szódabikarbóna
1 tojás
Alaposan keverjük össze a lisztet, porcukrot, a fahéjat, a szegfűszeget és a szódabikarbónát fakanállal vagy falapáttal. Ezután a mézben olvasszuk fel a margarint. Egy kisebb lábasba tegyük a mézet és a margarint, és állítsuk egy másik lábas vízbe, majd a vizet forraljuk fel, és keverjük benne addig a mézet amig a margarin teljesen elolvad benne. Ezután a mézet öntsük a fűszerekkel elkevert lisztre, üssünk bele egy tojást, és a fakanállal jól keverjük össze. (pici langyos vizet is önthetünk hozzá, mert inkább lágy legyen, mint kemény, ugyanis a pihentetés alatt bekeményedik egy kissé.)
Miután cipóvá gyúrtuk tegyük lefedhető műanyag tálba, vagy csomagoljuk be 2-3 réteg folpack fóliába, és pihentessük a tésztát szobahőmérsékleten legalább egy napig. Annál szebbre sül, minél tovább hagyjuk állni.
Egyszerre nem lehet kinyújtani, ezért szakítsunk belőle kb. ökölnyi darabot, tegyük a gyúródeszkára, és gyúrjuk alaposan össze. Egyneműnek kell lenni, és nem szabad ragadnia. Formáljunk belőle sima golyót a tenyerünkkel. Szorjunk alá lisztet, és egyenletes vastagra nyújtsuk ki. Ha kisebb figurákat készítünk akkor  3 mm-esre, a nagyobbakhoz 4-5 mm-esre.
Kiszúróformával vagy általunk készített kemény kartonpapír sablonnal (én szinte teljesen magam kreálta sablonnal dolgozom a nagyobb mintáknál, csak a kicsiknél használok készen kapható kiszúrókat) különféle mintákat szaggatunk. A maradékot mindig gyúrjuk össze az újabb adag tésztával.
A sablonok esetében mindig egy kis lisztet kenjünk szét a tészta felületén, hogy a sablon ne ragadjon rá. A vágáshoz használhatunk derelyevágot, vagy pizzavágót.
A sütőpapírral beterített tepsibe rakjuk egymástól 1-2 cm távolságra. Egy tepsibe mindig azonos nagyságú figurákat tegyünk, mert egyenletesebben sülnek. A tepsit mindig hagyjuk kihűlni mielőtt újra beletesszük a következő adagot.
Villanysütőt 150  fokon, a gázsütőt pedig közepes állásban melegítsük elő kb. 10 percig. Középső rácson süssünk. A süteményt figyelni kell, de 3-4 percig ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a tészta összeesik, és lapos lesz. Pár perc a sütési idő,  amikor szép mézszínűek akkor vegyük ki, mert nagyon gyorsan megégnek. Hagyjuk 2-3 percig hűlni, mert ilyenkor nagyon puhák, nem szabad hozzányúlni. Széles pengéjű késsel rakjuk abroszra amig kihűlnek. Sütés után rendszerint kemény, ahhoz, hogy puha legyen a levegőből kell neki pára, Ha a helyiség túl száraz tegyük a mézeseket fedeles dobozba, és tegyünk bele egy kis poharat, amibe vizes papírzsebkendőket teszünk, és zárjuk le a dobozt. A mézesek 4 nap alatt puhák, omlósak lesznek. Ha újra kiszáradnak, ismételjük meg a puhítást. Ez a módszer minden kemény mézest megpuhít, például a boltiakat is.

A mézest díszithetjük cukorírókázással

1 tojásfehérje
15-20 dkg átszitált porcukor
kb. 8 csepp ecet

A porcukor nagyon finom szemcséjű legyen. A tojásfehérjét verjük fel félig habverővel, majd kanalanként dolgozzuk bele a pocukrot. Akkor jó, ha a habverőről lassan folyik le. Ekkor keverjük hozzá az ecetet, ami megakadályozza, hogy a cukor kikristályosodjon.
Csak kézi habverőt használjunk, mert a gépitől folyóssá válhat.

Íróka

Tegyük valamilyen befőttesüvegbe a műanyag zacskót, töltsük a cukormázat - csak a felét - bele, majd a máz fölött fogjuk össze szorosan befőttesgumival. A hegyére -ami a zacskó sarka - vágjunk nagyon óvatosan egy pici lyukat. Fektessük a mézesfigurát egy szalvétára, ezzel forgatjuk rajzolás közben, és már kezdhetjük is a rajzolást. Csak a vonal elején érintsük a felülethez a zacskó sarkát, azután pár centivel emeljük föl, igy egyenletesen lehet rajzolni. Ügyeljünk arra, hogy minél kevesebbszer szakitsuk meg az írást. Ha elrontottuk, akkor az ujjunkkal vagy ecsettel töröljük le, és folytassuk. Szobahőmérsékleten hagyjuk megszáradni. Csomagolhatjuk celofánba, amit fóliahegesztővel lezárunk, vagy egyszerűen összefogjuk a celofánt kis csomaggá, és megkötjük kis masnival.

Fontos tudni

Amikor a mézes kisült, akkor nem lehet még írókázni, tegyük egymás mellé tálcára, takarjuk le, és 2-3 napig hagyjuk állni mielőtt írókáznánk. Ezalatt kissé megduzzad, amire azért van szükség, mert különben ha nem várunk, akkor az íróka lepereg róla, mert elkezd duzzadni.

Díszíthetjük magokkal, szines cukrokkal is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése