2011. március 28., hétfő

Bazsalikomos paradicsomos káposzta roláddal


Nálunk a hétfő fözelék nap, és régi hagyomány a családunkban de a magyar konyhában is - a régiben biztosan - hogy amikor tartalmas hétvégi, vasárnapi ebéd volt, akkor egy egyszerűbb, kimélőbb ebéd legyen. Persze azért ezen is van egy kis hús.
Szeretjük a paradicsomot legyen az nyers paradicsom vagy bármilyen paradicsomos étel.

Hozzávalók:

80 dkg fejeskáposzta, 60 dkg pulykacomb /de lehet sertés- vagy markahús is/, 2 kisebb vöröshagyma, 2 fokhagyma, 1 tk. morzsolt bazsalikom vagy 5-6  friss bazsalikomlevél, pici cukor vagy édesítő - de ezt a tálaláskor is bele lehet tenni, mert nem mindenki szereti édesen - pici só, 1 zsömle belső része vagy ennek megfelelő kenyérbél, örölt bors, 1 tk. majoránna, zsemlemorzsa,  2 dkg teljes kiörlésű liszt, tojás, olaj, üveges natur sűrített paradicsom (36 dkg)

A húst megmosom, leszárítom és finom darálón ledarálom a tépett kenyérbéllel együtt. Összekeverem 1 tojással, az apróra vágott és olajban megdinsztelt 1 vörös- és 1 fokhagymával, sóval, borssal, majoránnával. Kicsit állni hagyom.
A káposztát megtisztítom, félbe vágom, kiveszem a tortzsáját, majd 4 darabra vágom és kb. 1 cm-es csíkokra vágom, - az vastagabb ereit nem használom fel. Beleteszem egy mélyebb lábosba, öntök rá annyi vizet ami nem ér a tetején túl. Beleteszem az apróra vágott vörös- és fokhagymát, a morzsolt bazsalikomot, pici sót és amikor felforr, lassú
 tűzön főzöm. Elkészítem a 2 ek-nyi olajban a kicsit megkapatott liszet és amikor már majdnem puha a káposzta, akkor hozzákeverem a paradicsomot és beleteszem a káposztába, főzöm még 5-6 percig. Ne legyen híg, de sűrű sem.
A hústból kb. 10 cm hosszú és 2-3 cm vastag kis hurkákat sodrok, megforgatom lisztben, tojásban és  morzsában. Forró olajban szép pirosra sütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése