2011. március 20., vasárnap
Madeleine
Minden híres ételnek van valamihez vagy valakihez fűződő története. Ez a könnyű, omlós francia teasütemény is azok közé tartozik, amelynek története van.
Liscsinszki Szaniszló lengyel király elvesztette a trónját az úgynevezett örökösödési háború nyomán, és emigrációba vonult. Franciaországba keresett menedéket. Kárpótlásként megkapta Lotharingiát és Nancy városában hercegként élt. Szerette a művészeteket, külünösen az építészetet.
Amikor Franciaországban jártam ebben a városban láttam azt a diadalkaput amelyet XV. Lajos francia király - aki a veje volt - tiszteletére emeltetett. Kiépíttette Európa egyik legszebb terét a kor legkiválóbb mesterével. Ezen a téren van egy cukrászda a cégtábláján a Madeleine névvel.
De visszatérve őfelségére, aki lakomára készült, de mivel a cukrásza és a szakácsa összeveszett, nem volt senki, aki süteményt készítsen. A főlakáj sietett a segítségére, és közölte, hogy van egy szobalány, aki a nagyanyja receptje alapján elkészít egy finom süteményt. A sütemény elkészült, és mindenkinek ízlett. Őfelsége hívatta a lányt, gratulált neki, és megkérdezte a sütemény nevét. A lány azt mondta, hogy a recept fölött a nagyanyja füzetében semmi név nem volt. Ekkor őfelsége megkérdezte a lány nevét, aki azt mondta, hogy Madeleine-nek hívják, és így őfelsége a szobalány nevét adta a süteménynek.
Én erről a süteményről Proust Az eltünt idő nyomában című regényfolyamában olvastam amikor az 1990-es évek elején megvásároltam. A főhős, aki az író alteregója, évtizedek után kóstolja újra gyerekkora finomságát, és ezzel elindul vissza a múltba, és az emlékezése átível évtizedeket.
Hozzávalók: (18 db lesz)
10 dkg finomliszt, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, (vagy fruktozum) 2 tojás, 1 csipet só, 1 citrom reszelt héja, csokoládé tortabevonó, (úgynevezett Madeleine tepsi, nekem 12 kagylóforma van a tepsimben)
A vajat felolvasztom és langyosra hűtöm. A lisztet, sót összekeverem. A kézi mixerrel 4-5 perc alatt habosra keverem a cukrot és a tojásokat. Belereszelem a citrom héját, majd fakanállal beleforgatom a lisztet és hozzákeverem az olvasztott vajat. Ezután beteszem 5 percre a hűtőbe, hogy kissé besűrűsödjön, majd a kissé kivajazott formákba kanállal arányosan elosztva kanalazom, és 10-15 perc alatt az előmelegített sütőben /3-as fokozat/ megsütöm.
Mivel egyszerre csak 12 db készíthető, igy az elsó elkészülte után még 6 db-ot sütök. Aki többet szeretne, mert nagyon finom és gyorsan elfogy, készítsen dupla adagot.
A megolvasztott csokoládéval a sütemény felső felét bevontam.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nagyon szépek lettek!:-)
VálaszTörlésKöszönöm a dícsérő szavaid,nagyon örültem.
VálaszTörlésÜdv. Lívia
Van egy meglepim számodra!Nézz be hozzám!:-)
VálaszTörlésÓriási meglepetést szereztél, tényleg nagy meglepetés volt. Nagyon köszönöm, és igyekszem méltó maradni rá. Nem adtam tovább, mert bár sok "oldalon" jártam, még nem tudom megítélni kiknek adjam.
VálaszTörlésÜdv. Lívia