2011. április 9., szombat

Medvehagymás pogácsa


Nem olyan régóta lett - és nem véletlenül - a medvehagyma sztár sok ember étrendjében tavasszal, mert sokféle bajra jó.  A Baranya megyei Orfűn minden évben Medvehagyma napot tartanak, hogy ünnepeljék a tavasz első hirnökét. Ilyenkor természetesen medvehagymás ételek kerülnek az asztalra.
Aki teheti sétáljon ilyenkor árnyékos bükkösökben, és már messziről érezni fogja erőteljes fokhagymaillatát. A szagáról vad fokhagymának is nevezik. Virágzás előtt gyűjtsük, mert zsenge levelei akkor a legerőteljesebbek hatóanyagban.. A néphit szerint téli álmuk után a medvék is ezt keresik, hogy megtisztítsák bensőjüket.
De vigyázzunk a gyűjtése során, mert a levelei hasonlósága miatt a medvehagymát összetéveszthetjük a gyöngyvirággal. Ha tévedünk, annak súlyos mérgezés lehet a következménye. Tehát bízzunk a szaglásunkban, és akkor biztosak lehetünk abban, hogy ráleltünk erre a fűszernövényre. De legjobb bioboltban, piacon vásárolni, én is ott vettem.



Hozzávalók:

25 dkg liszt, 5 dkg medvehagymalevél, 1 tojás sárgája, 1/2 dl tejföl, 12 dkg margarin, 1 1/2 dkg élesztő, 1/2 dl tej, 1/2 dkg cukor, só
Langyos tejben az élesztőt a cukorral felfuttatom, a lisztben a margarint elmorzsolom, hozzáadom az élesztőt és a többi belevalót. Jól kidagasztom és pihentetem kb. fél órát. A medvehagymaleveleket megmosom, leszárítom és vékony csíkokra vágom. A tésztát kinyújtom, rászórom a medvehagymalevél felét, majd felcsavarom, nyújtófával  kissé lelapítom. Felébe egymásra hajtom és még 20 percet melegen pihentetem. Ekkor megint kinyújtom, megszórom a maradék medvehagymalevéllel és az előbbi módon felcsavarom. Ezután ujjnyi vastagra nyújtom, a tetejét megrácsozon - de nem fontos - közepes méretű pogácsákat szaggatok belőle. Tojással megkenem, még a tepsiben is pihentetem 10 percet, és közepes hőmérsékleten kisütöm. 

5 megjegyzés:

  1. Köszönöm a dicséretet, nagyon örülök, hogy tetszik.

    VálaszTörlés
  2. Lívia, elsö pillantásra úgy néztek ki számomra mint a mostanában nagyon divatos macaronok:)))Biztosan nagyon finomak lettek,kinézetre írtó guszták;)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a dicséretet, nagyon kedves vagy. Igen finomak lettek.
    Te is finomakat készítesz, szoktam olvasgatni, nézegetni a blogodat.

    VálaszTörlés