2011. július 28., csütörtök

Kajszibarack lekvár


A sárgabarackot már dicsőitettem a mákba forgatott gombócomnál, így most inkább a lekvár készítéséről írok. Kétféleképpen készíthetjük: 1. Teljesen egészséges, ne legyen túl érett a gyümölcs. Mosás, kimagvalás után azonnal áttörjük és 50 % cukor hozzáadásával 20-25 percig főzzük. 2. A legelterjedtebb főzési mód a következő: Válogatás, mosás után kimagvaljuk, a hibás részeket kivágjuk és hámozás után gyorsan ledaráljuk. Kilógrammonként 50 dkg cukrot teszünk hozzá és ezzel a gyümölcsöt rétegesen összerakjuk egy nagy porcelán tálba, legfölül cukor legyen. Letakarjuk azután 12 órán át állni hagyjuk.
Ezalatt a cukor teljesen feloldódik. Utána gyors tűznél, forrástól számítva 20-25 percig főzzük. Mindkét eljárásnál forrón üvegekbe töltjük - nem szükséges, mert cukros, de szórhatunk rá szalicilt vagy más tartósítót, gyorsan lekötjük és ruhák közé tesszük szárazon dunsztoljuk.
3. Ez az én változatom: A barackot megmosom, ami hibás rész kivágom, félbevágom és apróbb darabokra vágom. Eszemben sincs meghámozni,  még soha nem csináltam, elég macerás lehet - hiszen a héja is fontos része és a főzés során teljesen egyneművé válik a belsejével. Krumplinyomóval - nem olyannal amibe bele kell rakni a burgonyát - összetöröm és gyors tűznél felforralom, majd kisebb lángon főzöm. Ez hosszabb időt vesz igénybe, mert én nem teszek bele cukrot. Olyan barackot veszek ami finom, édes, legyen érett, de nem túlérett. Tepsibe forró vizet töltök és abba állítom az üvegeket és megtöltöm a lekvárral, szórok rá nátrium-benzoát-ot és lezárom. Szárazon dunsztolom.
A kajszi főzésének titka: gyorsan bánjunk a gyümölccsel, hogy minél kevesebbet érintkezzen a levegővel, így kapunk szép világos lekvárt. Sokan csinálják úgy, hogy egyszerre csak 1-2 kg-ot főznek. Én 6 kg-ot főztem egyszerre és így is jó, mert az elég macerás kg-onként főzni. Gondoljunk csak abba bele, hogy faluhelyen hatalmas üstben főzték - vagy főzik még most is - a barackot, szilvát.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon hasonlóan főzöm be, de nem nyomom össze a barackot és szörpöt is készítek ugyanakkor. Gyönyörűen néz ki :)

    VálaszTörlés
  2. Azért nyomom össze, hogy így hamarabb elindul a főzése, és a leve kieresztése. Köszönöm, hogy gyönyörűnek találod.

    VálaszTörlés