2011. július 13., szerda

Újkrumplisaláta hideg szűzsülttel


Már javában tart az újkrumliszezon, és mindent ami a tél elmúltával újra itt van szezonális alapanyagként használjuk minél többször, és minden formában amiben csak lehet készítsük el. A burgonya szerintem a legfontosabb alapélelmiszer, és csak kétszáz éve, persze csak Európában. Nem tudom elképzelni sem, hogy ezt megelőzően mit evett Európa népessége. Amerika benszülött lakossága viszont több ezer éve termeli az Andok magas, hűvös klímájú vidékein, Mexikóban, Peruban, és Chilében. Amerika felfedezése után került Spanyolországba és a királyi udvarba, ahol kóstolgatták - persze a zöld bogyókat -  ami bizony nem ízlett senkinek. Talán legenda, de ekkor valaki a nyitott kandalló parazsába hajította a növényt a gumóival együtt, és a sülő krumpli illata terjengeni kezdett, ekkor gyorsan kikapkodták és élvezettel elfogyasztották. Azóta van becsülete szegény és gazdag hajlékában egyaránt. Hiteles történelme szerint is a spanyolok hozták Európába amikor a 17. század végén és a 18. század elején nagy éhínség volt és ez kedvezett az elterjedésének.
Nálunk sem fogadták lelkesen csak II. József  uralkodása idején 1770-ben kezdték termeszteni Erdélyben és pityókának nevezték.
Mi magyarok nagy burgonyafogyasztók vagyunk és nélkülözhetetlen fogásai  a konyhánknak.  Készülhet belőle egyszerű étel mint a paprikáskrumpli és a "jobban hangzó" krokett, felfújt, vagy pűré. Mi 100 kg-ot is veszünk késő ősszel és az új megjelenéséig
kitart.

Hozzávalók:

80 dkg közepes méretű újkrumpli, 3 kemény paradicsom, 1 pritaminpaprika, 1 zöldpaprika, 4 szál újhagyma, 8 szelet sertés szűzpecsenye, 1 kisebb csokor kakukkfű, 1 ek. mustár, fél dl olivaolaj, durvára tört színes bors, 1 csokor petrezselyem
borecetes öntethez: 3 dl víz, 1/2 csokor petrezselyem, 1/2 dl olivaolaj, cukor fehérborecet, só
A burgonyát félbevágva megfözöm, de lehet karikára vágni is, és tálba teszem. Az olivaolajban a kockára vágott paradicsomot, paprikákat, a karikára vágott újhagymát az apróra vágott petrezselymet kicsit összesütöm. Az öntethez a vizet sóval, cukorral vagy fruktozzal, borecettel ízesítem majd ráöntöm a burgonyára és 2-3 órára lefedve a hűtőbe teszem. A sülthöz a húst megklopfolom a sóval, színes borssal a felaprított kakukkfűvel és mustárral fűszerezem és 1 órát hagyom állni, majd forró olajban pirosra sütöm. A burgonyát kiszedem a léből, összeforgatom a párolt paradicsomos paprikás keverékkel és mellé teszem a húsokat.

2 megjegyzés:

  1. Szeretem az ilyen salátákat, többnyire nyersen rakok bele mindenféle zöldséget, ez a "kicsit összesütöm" verzió megnyerően néz ki!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a megjegyzésed,a "kicsit összesütöm" verziót azért találtam ki, mert úgy gondoltam így jobb lesz a nyers változattól, és jobb lett.Szoktam én is nyersen is mindenfélét összerakni.

    VálaszTörlés