2011. október 30., vasárnap

Ötletek magyarított Halloweenre

A Halloween a ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, és elsősorban az angolszász nyelvterületen tartják. De sajnos a globalizáció hozzánk is behozta. Október 31-én tartják és a boszorkányok, kísértetek, szellemek ünnepe. A kereszténység terjesztésekor nem tiltották be, hanem a keresztény szokásokat a pogány ünnepekhez igazították, így ez a pogány ünnep a keresztény és a pogány a kettő keveredéséből jött létre. Magyarországon szerencsére nem vált ünneppé, de a bazárokban vannak termékek amelyek kaphatók ilyenkor. De komoly jelentősége nincs az ünneplésnek. Néhányan persze lehet, hogy rendeznek partikat és túlvilági hangulatot varázsolnak otthonukba, jelmezbe öltöznek, mulatoznak. Ez nekem furcsa Mindenszentek idején, Halottak napja előtt. De vannak országok az angolszász nyelvterületen ahol a Halottak napja vidám ünnep.
Magyarországon egy az egyben nem lehet átültetni, nem is szeretném ha megtörténne. Nálunk más a hagyomány, és jól van ez  így. Minden népnek vannak hagyományai, szokásai, ami a miénk azt őrízzük és gyakoroljuk. Mi csendben gyertyagyújtással emlékezünk a halottainkra.
Egyszer láttam egy amerikai filmet ahol Halloween idejére időzített gyilkosságok voltak és sajnos a valóságban is vannak. Amerikában már a szülők nem engedik a gyerekeiket huhogással cukorkát kéregetni, járni házról-házra, mert Halloween idején sok gyerek eltünt vagy megölték őket. Ezért ott is már hanyatlik ez a szokás.
Én az ijesztgetéssel, borzongással, szellemekkel, csontvázakkal nem tudnék szórakozni. Nekem az ilyen nem menne.
Persze kreatívkodhatunk a mi szokásaink szerint. Gyerekkoromban én is készítettem töklámpást, de az nem azért volt - vagy nem emlékszem rá - hogy azért lett volna, hogy ijesztgessünk. Tehát jöhetnek olyan dolgok amik nem visznek el bennünket más népek szokása felé, hogy aztán elvesszen az ami a miénk.
Készítsünk töklámpást - nem ijesztgetőset - dekoráljuk a lakásunkat dísztökökkel, készítsünk tökös ételeket, tegyünk vázába narancssárga szárított virágot pl. lampionvirágot vagy bármilyen nekünk tetszőt

                                  tökvázában lampionvirág

                                 lampionvirág koszorú
díszített tökök Forrás: Pinterest

faágban mécsesek tökdíszek Forrás: Pinterest

kötött tök Forrás: Pinterest
Forrás: kifli és levendula




Forrás: Pinterest
                                  Sütőtökös nutellás muffin

italhűtő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése