2011. december 8., csütörtök
Gomba vadasan zsemlegaluskával
Készíthetünk vadast hús nélkül is, mert úgy is finom. A klasszikus változat a marhahúsból egy szelet, ami lehet olyan mint a "cipőtalp" ha valaki nem tudja a módját a puhára főzésnek, és akkor inkább ne is legyen a tányéron. A zsemlegombóc elmaradhatatlan vagy lehet kifőtt tészta, de én most nagy galuska változatot készítettem.
Hozzávalók: 4 adag
40 dkg sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1 kis vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 50 dkg gomba, 2 dkg liszt, 2 dl tejföl (lehet energiaszegény), 2 ek. étolaj (vagy olivaolaj), babérlevél, őrölt bors, mustár, édesítőszer (fruktoz) citromlé
Zsemlegaluskához:
3 szikkadt zsemle, 3 ek. olaj, 35 dkg liszt, 1 egész tojás, 1-2 db reszelt (egészben főtt) burgonya, 1 dl tej, só (lehet, hogy nem kell sem a lisztből sem a burgonyából annyi amennyit leírtam, mert ez főgg a tojás nagyságától)
A zöldségeket, hagymát megtisztítom és apró kockára vágom, és 5 dl vízben kissé megsózva fedő alatt puhára főzöm, hűlni hagyom, majd turmixolom. Amig a zöldség fő a megtisztított gombát szeletekre vágom és az olajon megpirítom. Kevés vizet öntök rá, és kis lángon 5 percig párolom. Ráöntöm a zöldségpürét, a tejfölben símára elkevert lisztet, és a gombát ezzel besűrítem. Megfűszerezem (babérlevél, bors, mustár, édesítő, só) és még egyszer felforralom. Ha kész csavarok bele citromlét, amitől kellemes, pikáns íze lesz.
A szikkadt zsemlét kockára vágom és az olajon megpirítom, kiszedem az olajból meglocsolom a tejjel. A liszttel, a tojással, a vízzel vegyített tejjel, a reszelt burgonyával gyenge galuskatésztát készítek, majd hozzákeverem a pirított zsemlét, és vizes evőkanállal galuskát szaggatok és forró sós vízben kifőzöm. Tálalok 4 galuskát a mellé tett szószal és petrezselyemmel megszórom.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Ilyet még nem készítettem, de most belegondolva isteni lehet. Ki fogom próbálni!!
VálaszTörlésPróbáld ki, remélem elnyeri a tetszésedet, mert szerintem finom - de tudod Maria az ízlések különbözőek.
VálaszTörlésLívia, ez nagyon jól hangzik. Ki fogom próbálni!:)
VálaszTörlésPróbáld ki Roza, de a zsemlegaluska/gombóc szénhidrát tartalmát vedd figyelembe. Elég termetes méretűek, de én megettem hármat is belőle...
VálaszTörlésilyet én is szoktam csinálni, de nem zsemlegombóccal, hanem burgonya gombóccal!
VálaszTörlésA burgonya gombóc is finom, de én ezt akkor készítem amikor gombóclevest csinálok. A vadashoz, legyen az hússal vagy hús nélkül, én mindig a zsemlegombócot, zsemlegaluskát olvastam hozzávalóként szakácskönyvekben - sőt kifőtt tésztával is. De tudod, ahány ház annyi szokás.
VálaszTörlés