2012. január 24., kedd
Burgonyás fűszeres káposztafőzelék füstölt tarjával
A káposztának és a füstölt húsoknak is most van itt az ideje. Mi szeretjük mind a kettőt és a főzelékeket is. A káposztának sok jó élettani hatása van (gyomor fekélyellenes, rákellenes, vértisztító, és reuma-, asztma-, TBC ellenes szerként használjuk). Ezek mellett jelentős C-vitamin tartalma van, amit különösen a savanyú káposzta tartalmaz, ezért így télvíz idején ajánlatos lenne heti
2-3 alkalommal fogyasztani.
Hozzávalók: 4 adag
kb. 80 dkg fejeskáposzta, 80 dkg burgonya, 1/2 kg füstölt tarja (egyben), 4 ek. olaj, 1 dkg liszt, 1 kisebb vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 6-8 db szemesbors, só, 1 csapott kk. szerecsendió, fél csokor friss kapor
A tarját jól megmosom és felteszem annyi vízbe ami ellepi, beleteszek 2 gerezd félbevágott fokhagymát, szemesborsot, babérlevelet sót és puhulásig főzöm. A burgonyát meghámozom és kisebb kockákra vágom. A káposztát félbe vágom kicsumázom, majd negyedbe vágom, megmosom és kb. 1 cm-es szeletekre vágom. A hagymákat megtisztítom és apróra vágom, a kaprot szintén. Lábasba teszem a burgonyát, káposztát és a fele vöröshagymát, fokhagymát, sót. Főzöm majdnem puhulásig. Közben elkészítem a rántást. Az olajban kissé megkapatom a lisztet, majd szintén egy kicsit üvegesre párolom a hagymát, és végül egy picit a fokhagymát és már félre is húzom. A megfőtt burgonyás káposztába teszem a szerecsendiót és a kaprot majd hozzáöntöm a rántást is és kb. 5 percig még összefőzöm. A megfőtt húst kiszedem leszárítom és felszeletelem. Át is süthetjük hirtelen egy kis olajban is. Tálalom a főzelékre vagy mellé téve. Én jobban szeretem mellé téve.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Szeretem, jó sok fokhagymával és köménnyel. Mellé téve...
VálaszTörlésMi is szeretjük, és a fokhagymát is, én nagyon sokat használok.
VálaszTörlés