2012. január 19., csütörtök

Libatepertőkrém


Nálunk a liba minden felhasználható része jöhet, hiszen nagyon sokféle finom étel készíthető belőle. Ezt a krémet is ehetjük reggelire, előételnek,  teavacsorákhoz. Készíthetjük reszelt sajttal megszórva melegszendvicsként is. Ehetünk mellé zöldhagymát, retket, lilahagymát, zöldpaprikát, megszórhatjuk apróra vágott snidlinggel, petrezselyemmel.

Hozzávalók: 4 adag (bőséges)

bőrős zsírréteg, libaháj,  (amiből ha kisült 25 dkg-ot kiveszünk), vagy készen vett libatepertő, kevés tej, 3 főtt tojás, 1 gerezd fokhagyma, fél lilahagyma, fél vöröshagyma, fél piros kaliforniai paprika, 2 ek. mustár, só, őrőlt bors (ízlés szerint tehető bele még fél alma).

Én magam készítettem a tepertőt a következő módon: A bőrös zsirréteget jól letisztítom, késsel megkapargatom, és féltenyérnyi darabokra vágom, a bőrt 2-3 helyen bevagdosom. Lábasba teszem és annyi vizet öntök rá, hogy ellepje. Kevés tejet is öntök bele, mert ettől a tepertő szebb színű lesz. Az olvasztást főzéssel kezdem, hogy a bőr felpuhuljon. Erős tűzön, befedve forralom amíg a levét elfövi és sülni kezd. Ekkor beleteszem a hájat, és mérsékelt tűznél addig sütöm amíg aranysárga színű és ropogós lesz. Ekkor leveszem a tűzről és óvatosan kevés vízzel meglocsolgatom, és befedem. Ettől a tepertő porhanyósabb. Pár perc múlva a tepertőt szűrőkanállal kiszedem.
Hagyom, hogy kihüljön és ettől kezdve bármikor készíthetjük belőle a krémet vagy esszük tepertőként.
A tepertőt a tojással, az apróra vágott hagymákkal, a csíkokra vágott paprikával ledarálom, a fokhagymát belereszelem, ízesítem sóval mustárral, borssal és jól összekeverem. 
Kenhetjük is a kenyérre és tehetünk mellé vagy rá még sok mindent ki,  mit szeret.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jó. Ha lesz libatepertőm, ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  2. az iskolában nagyon szerettem a tepertőkrémes kenyeret, de sajna azóta sem ettem,ki kéne prószálnom a receptedet))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Prószáld ki, mert finom, bár tudod az ízlések és pofonok nem egyformák.

      Törlés