Színes kavalkád, busójárás, mulatság, tánc, zene, vigadalom, étel, ital.
Péter Erika: Farsangi örömök
Vízkereszttől negyven napig
Mulatoznánk pirkadatig!
Farsang faggyal érkezett,
Tánccal temettük a telet.
Farsang fánkja illatozik,
Orrunk, gyomrunk vágyakozik.
Nagyböjt előtt
"farsang farka",
Hacacáré három napra!
Kövércsütörtökre már,
Véget ér a karnevál.
Nagybőjt után fogyókúra,
Jövőre meg kezdjük újra!
Január 6. Vizkereszttől február 21. Húshagyó keddig télbúcsúztató ünnepségsorozat ideje van, amelynek az utolsó három napja a csúcspontja. Ilyenkor vannak a karneválok (pld. a velencei karnevál is) nálunk a mohácsi busójárás a legnagyobb farsangoló esemény. (az idén február 16-21.) Tehát sok idő van a mulatozásra, evés-ivásra. Tipikus téli farsangi étel a kocsonya pálinkával és borral kísérve. Készülhet rétes is, amely szerencsét hoz a családra, de alapvető étel a fánk. A szalagos fánk finom, lágy és baracklekvárral isteni, a csöröge pedig ropogós és fahéjjal mennyei.
A farsang hossza változó, mivel zárónapja a húsvét időpontjához kötődik, vízkereszttől, (avagy a háromkirályok (napkeleti bölcsek) a húsvétot megelőző nagyböjt kezdetéig, azaz húshagyó keddig (február 21.) tart.
A téli napforduló után tartott téltemető-tavaszköszöntő ünnepség ez az időszak, amely a karácsonyi ünnepkör vége, és a húsvét közé szorult. De ez nem véletlen...
Ismét egy szép összeállítás. Kellemes farsangolást!
VálaszTörlésKöszönöm, viszont kívánom Neked is.
VálaszTörlés