2012. február 10., péntek

Farsang, karnevál

Színes kavalkád, busójárás, mulatság, tánc, zene, vigadalom, étel, ital.
         
                                 Péter Erika: Farsangi örömök

                                 Vízkereszttől negyven napig
                                  Mulatoznánk pirkadatig!
                                 Farsang faggyal érkezett,
                                 Tánccal temettük a telet.
                                 Farsang fánkja illatozik,
                                 Orrunk, gyomrunk vágyakozik.
                                          Nagyböjt előtt
                                          "farsang farka",
                                 Hacacáré három napra!
                                 Kövércsütörtökre már,
                                 Véget ér a karnevál.
                                 Nagybőjt után fogyókúra,
                                 Jövőre meg kezdjük újra!

Január 6. Vizkereszttől február 21. Húshagyó keddig télbúcsúztató ünnepségsorozat ideje van, amelynek az utolsó három napja a csúcspontja. Ilyenkor vannak a karneválok (pld. a velencei karnevál is) nálunk a mohácsi busójárás a legnagyobb farsangoló esemény. (az idén február 16-21.) Tehát  sok idő van a mulatozásra, evés-ivásra. Tipikus téli farsangi étel a kocsonya pálinkával és borral kísérve. Készülhet rétes is, amely szerencsét hoz a családra, de alapvető étel a fánk. A szalagos fánk finom, lágy és baracklekvárral isteni, a csöröge pedig ropogós és fahéjjal mennyei.
A farsang hossza változó, mivel zárónapja a húsvét időpontjához kötődik, vízkereszttől, (avagy a háromkirályok (napkeleti bölcsek) a húsvétot megelőző nagyböjt kezdetéig, azaz húshagyó keddig (február 21.) tart.
A téli napforduló után tartott téltemető-tavaszköszöntő ünnepség ez az időszak, amely a karácsonyi ünnepkör vége,  és a húsvét közé szorult. De ez nem véletlen...

2 megjegyzés: