2012. november 8., csütörtök

Gomba csemegék - Gombával töltött sonka mártással, rizzsel


Egy humoros mondattal kezdem: Minden gomba ehető! - némelyik csak egyszer.
Itt a gombaszezon hamarjában lesz és volt egy pár  receptem gombából már előzőleg és ezután is még. Az étkezési gombák iránt mindig nagy volt az érdeklődés. Én elsősorban a termesztetteket részesítem előnyben. Az a tapasztalatom, hogy a fokozódó fogyasztás ellenére a vadon termő gombák - köztük a csiperkék - fogyasztása a lehetőségekhez képest mégis kevés, mert sokan félnek - én is - a gombamérgezésektől. A mérgező gombák aránya az ehetőkhöz képest kicsi kb. 2 %, de abból egy is elég, hogy meghaljunk. Persze megtanulható melyik a mérgező, és el is vihető gombaszakértőhöz az amit mi magunk szedünk.
Nagyobb arányban kellene fogyasztanunk, mert értékes anyagok vannak benne. Cukorbeteg diétában, fogyókúrában kiváló. Sokféle étel készíthető belőle nemcsak gombapörkölt pl. gombaleves, gombamártás, gombás tojásételek, gombás tésztafélék, rakott gomba, rántott, töltött stb.

Hozzávalók: 4 adag

8 egyforma nagy gépsonka (nekem most fött tarja volt itthon), 30 dkg gomba, 10 dkg reszelt sajt,4 ek sűrített paradicsom, 1 nagyobb vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 4 dl tejföl, 10 dkg vaj, egy fél kanálnyi zsír, só, őrölt bors, őrölt szerecsendió. 25 dkg rizs, petrezselyem
A gombát megtisztítottam és nagyon apróra - mint a hagyma aprítás - vágtam. A hagyma felét apróra vágtam, a vajban a pici zsírban dinszteltem sóztam, borsoztam, és a szerecsendióval  puhára pároltam. Tésztaszűrő kanálban leszűrtem, és félretettem.
Mártás: a visszamaradt fűszeres vajban a hagyma másik felét dinszteltem, beletettem az apróra vágott fokhagymát, a sűrített paradicsomot a  3 dl tejfölt, még fűszereztem egy kicsit és felforraltam.
A leszűrt gombát - ami már szinte krémszerű összekevertem 1 dl telföllel és nyolcfelé osztva rákentem a fött tarja szeletekre és feltekertem.
Kivajazott tűzálló tálba raktam, tetejüket megkentem kevés mártással, meghintettem a reszelt sajttal és forró sütőben jól átmelegítettem, kicsit sütöttem. De asztali partigrillbe is betehető.
A rizst bő sós vízben megfőztem, leszűrtem összekevertem kevés olajjal és az apróra vágott petrezselyemmel.
Tálaltam a formázott rizst a köré rakott sonkatekerccsel, és a nagyobb részben maradt mártással




4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Mi is szeretjük a gombát, de ahogy mondod én is inkább a bolti termesztettből. Nagyon finom lehet ez a csemegés tálkád tartalma!

    VálaszTörlés
  2. Maria, én is így gondoltam, köszi, hogy így látod.
    Málna örülök, hogy jónak látod.
    Éva köszönöm, nekünk finom volt.

    VálaszTörlés