2012. december 10., hétfő

Hallottad már? - a karácsonyfáról


* miért díszítjük hagyományosan csillaggal a karácsonyfa csúcsát? Mert a háromkirályokat is csillag vezette Betlehembe, ahol rátaláltak a kisded Jézusra és Máriára

* hogy a glicerin tartósítja a karácsonyfát, és megakadályozza a tűlevelek idő előtti elhullajtását? A gyógysszertárakban kapható, kis üveg glicerint öntsétek a karácsonyfatartó vizes edénybe! A fa szomjúságától függően többször is megismételhetitek a műveletet.

* hogy a fenyőfa gyantája ugyanazt a szerepet játsza, mint az emberi szervezetben a vér? Gondoskodik a tápanyagok és a víz szállításáról. Számos illatanyagot és éterikus olajat tartalmaz, amelyek fűtött helyiségben rögtön éreztetik hatásukat. Ez a kellemes oldala, a kellemetlen viszont, hogy ragad a kézhez, és száradáskor megfeketedik. Tanácsos tehát a karácsonyfa felállításakor  kesztyűt viselni! - persze nem a drága bőrkesztyünket.

* hogy akik a mennyezetről lelógó fagyöngyág alatt találkoznak össze, kéretlenül megcsokolhatják egymást? Az is megeshet, hogy szerelemre lobbannak egymás iránt, legalábbis ha hisznek a fagyöngy állítólagos varázserejében! Ezzel kapcsolatba egy filbéli mondat: egyszer láttam egy angol filmet, - nagy király drámás, - ahol a király azt mondta a királynénak, - rossz viszonyban voltak - hogy mit akasszunk föl a fagyöngyöt vagy egymást?

* hogy a már rég divatba jött műanyag karácsonyfák mellett számtalan más mű változat is létezik? Pl. kartonból, vasból stb. Számos előnyük van az élő fákkal szemben: nem hullajtják a leveleiket, évről évre elő lehet venni a szekrény mélyéről, és mindenekelőtt megkímélik a szörnyű pusztítástól fenyőerdeinket. Én minden évben nagyon sajnálom a kivágott fenyőfákat, de a műfenyő semmilyen változata nem vetekedhet az élő "rokonaikéval", az élőnek az illata pedig nem utánozható semmivel. Szóval nekem a műanyag fenyőfa túl hideg, nem szeretetteljes, nem áraszt melegséget.
Ime egy-egy mai műfenyőfa: a zöld az IKEA-ban kapható karton JULMYS termék a másik a Printa üzleteiben  kapható natur színű karton.
feldíszítve azzal amit adnak hozzá

* hogy illóolajokkal az erdő illatát varázsolhatod karácsonyi otthonodba? De ahogy az előbb írtam  az nem az igazi. Persze ezeknek az illóolajoknak - ha eredeti növényi - lehet kellemes illata ami elnyeli a rossz szagokat, tisztítják a lakás levegőjét, a légutakat, és jótékony hatást gyakorolhatnak a vérkeringésre.

*  hogy a zöld karácsonyfát díszítő piros színnek  szimbolikus jelentése van?  Krisztus vérét jelképezi, amely értünk, emberekért ontatott.

* hogy a frissen tűzre vetett fenyőfagallyak igazi karácsonyi illatot árasztanak? Ennek oka, hogy az illatanyagokat tartalmazó részecskék az égés során valósággal felrobbannak.

* hogy elődeink a fenyőgallyat hathatós varázsszernek tartották a gonosz szellemek ellen? Ezzel magyarázható, hogy egyházi vezetők sokáig pogány babonaságnak tartották és ostorozták a később szokássá vált karácsonyfa-állítást.

* hogy közel 400 évre tekint vissza a karácsonyfa-állítás és -díszítés hagyománya? Követte a különböző korok változó divatjait. s ez a folyamat napjainkban sem állt meg. Az üveggömbök, harangok, mézeskalács, filc figurák, papír figurák, horgolt és hímzett díszek, szalagok, gyertyák szinte évente változnak. Hol kék, piros, arany, ezüst vagy lila színekben terjed ez a divat. Az ibolyakék arannyal kombinálva - és minden más színt mellőzve - elegáns dísze a zöld fenyőfának. Én maradok a domináns piros színnél, és az általam készített kézműves díszeimnél.

* hogy a 17. században, a barokk korában kezdték a karácsonyfát gyertyákkal díszíteni? A fejedelmi udvarokból kiindulva terjedt el ez a szép szokás. Asztali dekorációként már az adventi hetekben ünnepi hangulatot teremtenek meleg fényükkel a gyertyák.
Csak vigyázzunk, hogy semmit ne gyújtsunk fel, mindig figyeljünk az égő gyertyára, mert az ünnep könnyen tragédiába fordulhat.

Forrás: képek IKEA, Printa, és a feldíszített karton fenyőfa az otthonedes.blog.hu és Pinterest


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése