2013. január 8., kedd

Túrós-mazsolás tésztatorta csokimártással


Az év végi ünnepek evése-ivása után mi nem kívánunk nehéz ételt. Az ember gyomra egyébként is úgy működik - a miénk biztos - hogy ha édeset eszünk, akkor utána jöhet a sós, ha sósat, akkor pedig az édes. Képes voltam még az év első napján is a lencseleves után grízes tésztát készíteni az általam főzött baracklekvárral, mert elegem volt fizikailag is, meg az ételeket illetően is mindenből. Pedig én nem vagyok nagyevő, sőt nagyon is mértéktartó. Tehát váltogassunk, hogy kíméljük a gyomrunkat.

Hozzávalók: 4-6 adag

50 dkg túró, 3 dl tejföl, 5 ek. cukor vagy fruktoz ízlés szerint,  1 citrom reszelt héja, 2 tojás, 30 dkg szélesmetélt, 10 dkg mazsola, kevés vaj 
Csokoládémártás: 15 dkg étcsokoládé, (magas kakaótartalmú),  1 rúd vanília, 3 dkg porcukor vagy fruktoz ízlés szerint, 2 dl tejszín,

A mazsolát langyos vízbe áztattam, leöblítettem, gyengéden kinyomkodtam a vízből.  A tésztát megfőztem. A túrót, tejfölt, cukrot, a citromhéjat összekevertem, közben kóstoltam, hogy elég édes-e. Beletettem a tésztát, a tojást és a mazsolát  is, azzal is összeforgattam és a vajjal kikent sütőtálba öntöttem. A sütőben közepes hőmérsékleten addig sütöttem míg a teteje piros lett. (kb. 30-40 perc) Így önmagában is finom, de tálalhatjuk gyümölcsökkel vagy mint most én csokoládémártással.
A csokoládémártáshoz a csokoládét összetördeltem. A tejszínt felforraltam a vanília kikapart belsejével és a cukorral, majd beletettem a csokoládét és lassú tűzön felolvasztottam. 
A tésztát tortaszeletre vágtam - mert kerek tálban készítettem -  és meglocsoltam a csokoládéval.



2 megjegyzés:

  1. Lívia, nagyon klassz édességet alkottál:)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Róza. Szeretjük a kifőtt tésztás variációkat, legyen az sós vagy édes.

    VálaszTörlés