2013. március 16., szombat

Ügyeskedjünk ezzel-azzal húsvétra

Bizakodok, hogy a közelgő húsvét már valóban elhozza a tavaszt. A hátralevő két hét elég arra, hogy egyszerűbb dekorációt készítsünk az otthonunkba, apró ajándékot készítsünk a locsolkodóknak - ami általában hímes tojás szokott lenni, de lehet mellette még más is. A tojásnak sem kell olyannak lennie amit  egy népi iparművész készít, mert sokféle lehetőség van amit bárki elkészíthet. Lehet csak simán festett, vagy apró gyöngyökből virágszirom ragasztás a felületén vagy a natúr tojásra festhetünk bármilyen mintát, de filctollal is rajzolhatunk rá. A lakást díszíthetjük vázába tett barkaágakkal és lógathatunk rá tojásokat, mézesből készült bárányt, nyulat, csibét stb. 
Képek forrása: Pinterest, Better Homes and GardensMartha StewartLiving at HomeWunderweib

Papírból készült doboz (kosár) fogóval az elejére ragasztott papírból készült nyuszi fejjel. A fej egy szív alak amit megfordítva ragasztunk a doboz oldalára - de előbb kialakítjuk szintén papírból a szemét, orrát, fülét, száját és bajuszt rajzolunk. A masnit megkötjük és azután ragasztjuk a két fül közé.Cserépben natúr tojások papírból kivágott és ragasztott virágokkal - vagy bármi lehet ami a húsvét jelképe vagy tetszik.Szintén natúr tojások kis csipkecsíkokkal - nagyon egyszerűen kivitelezhetőTulipánok színes műanyag granulátumok között
Lapos tojások ami lehet sütemény és ételfestékkel befestve fehérrel írókázva vagy színes marcipánból, vagy viaszból öntve és festve.Natúr tojások különböző színű vékony fonalból horgolt keskeny kis szalaggal átkötve

Tojások rajzolt Helló Kitty arccal kis marcipán vagy gyurma virággal

Egyszerű horgolt fészek vagy kosárka kékre festett tojásokkal
Gyönyörű sárga tulipánok hasonló pasztell színű műanyag nyuszikkal és apró tojásokkal körberakva a szára

Tojás alakú kékre festett dobozkák benne lehet apró tojáscukor, vagy kiscsibe, a teteje ráragasztott apró virágokkal ami lehet horgolt vagy csipke, esetleg élethű műanyagból, és szépen elrendezve egy füles kosárban.
Koszorú fonallal betekert, alul szép virágfejekkel és egy papírból készült nyszival


Zöld szizállal vagy ahhoz hasonló szállal betekert koszorú ráragasztott különböző nagyságú tojásokkal és szalaggal


Mini cserepekben tojások  egyszerű mintával, amely lehet papírból ráragasztott vagy festett


Egyszerű szabású filc nyuszik pelenka öltéssel körbe varrva, alul nyitva, a farkuk kis fonal gombóc


Csíkos papírból tojástartók benne pirosra festett tojások kevés papírforgácsokban, egyszerű minta rajzokkal
Filctollal rajzolt minták a fehér tojásokon - de lehet színes isSzínes fonalakkal beragasztott tojások amit aztán beletehetünk valamilyen kis fészekbe


Tojások barkaágakon - lehet többféle tojás, szép színes kavalkád isHúsvéti teríték festett, mindkét végén kifúrt tojásba tegyünk egy szál virágot, a tojásra pedig fessük vagy írjuk rá az asztalnál majd helyet foglaló vendégünk nevének a kezdőbetűjét

Az előzőhöz hasonló teríték csak itt a tojás széle egy kicsit letöredezett szalag is van kötve és a tojáson is színes szalagcsík


Készíthetünk ennek a rajznak alapján egy tojáslabirintust, amivel az ünnepek alatt a nagyobb gyerekek játszhatnak, hogy ki vezeti el a kiscsibét az ajándékhoz

Egyszerű fészek vastagabb papírszalagokból és egyszerű festetlen tojások

Textilből vagy papírból nyuszifüles zacskó. A fül a nyílás elejére varrva vagy ragasztva, de lehet a zacskó első oldalával egyben szabni. Oldalai összevarrva vagy ragasztva és a fül alatt fonallal lazán összekötve.


Egyszerű koszorú körbe tojásokkal, masnival

Vessző koszorú barkaágakkal nagy masnival, monogrammal, ami mivel H-betű jelentheti a húsvétot is.
Vegyünk fagylaltos tölcsért töltsük meg apró tojáscukorral és csomagoljuk celofánba és kössük össze szalaggal. Olyan mint egy sárgarépa, ha narancs színű ételfestékkel befestjük.
Kerámia tojástartóba tegyünk színes 2-2 cakkosra vágott muffin papírt és töltsük meg cukorral. Olyan mint egy virágfej.


Filcből vagy más textilből nyuszifej, enyhén kitömve és tehetjük ajtóra, ablakba felakasztva. Egyszerű vonalú pofikáját száröltéssel hímezhetjük, de rajzolható is.

Natúr vagy pasztell színre festett tojásokból csibék kis papírgyűrű alakú  tartóban és papírból ragasztott szem, csőr, szárny, farok. 


Zöld vesszőkoszorú tojásokkal, amit tehetünk ajtóra, ablakba.Húsvéti teríték, textilszalvéta nyuszi fejet formázva és egy főtt tojás bele helyezve - ami lehet színes is, tányér színéhez illő, de akár rajzolhatunk rá nyuszi pofit.Kifújt natúr tojásokba tehetünk gyöngyvirágot, és egy kerámia tojástartóba téve nagyon kedves dekoráció.


Búzafű - talán még nem késő vetni, 2-3 hét kell neki - és húsvétig szép dús zöld dekoráció lesz tojásokkal körberakva egy tálban.
Üvegvázában színes tojások, és a  közepükbe rakva bármilyen éppen nyíló tavaszi virág - tulipán, jázmin., játszint,  és a virág színével egyező tojások. 

2 megjegyzés: