2014. március 30., vasárnap

Naplóírás - Vezesd le a feszültséget!


Gondoltál már arra, hogy ezzel az egyszerű módszerrel mennyire oldhatod a napi feszültséged, segít a feldolgozásában, a problémáid megoldásában. Csak neki kell fogni. Próbáld ki!

Jó terápia, hasznos elfoglaltság. Indok mindig van az írásra, mert pl. érzelmileg megterhelt időszakban vagyunk, vívódunk. Naplóírás közben egy valósabb képet kapunk magunkról, előjöhetnek a vágyaink, hibáink, és ha ezeket megfogalmaztuk talán már félig meg is oldottuk.
Aztán évek, évtizedek múlva nosztalgiázhatunk vagy csodálkozhatunk, hogy mi is történt, hogyan gondolkodtunk, és a naplón keresztül ismer majd meg igazán a gyermekünk vagy az unokánk.

Én használom a feszültség oldására, kiírom magamból a haragot, a sérelmet, problémákat, de az örömöt, a szép dolgokat is. Nem csak kellemetlen dolgok érik az embert egy nap során - szerencsére - hanem örömteli események is. A naplóírás nem csak az emlékeinket őrzi meg, hanem segít megismerni önmagunkat ha naponta leírjuk azt ami történt velünk, a gondolatainkat, érzéseinket, ezáltal segít megbirkózni a gondjainkkal is. Hatékony levezetése a feszültségnek. Rajzolhatunk is bele, tehetünk bele matricákat ez is segít a feszültség oldásában.
A naplóírás élménybeszámoló, egy nap történése ami lehet jó és rossz is-
Fiatal lányként, sőt még fiatal felnőttként is írtam naplót, és ma is írok, de nem rendszeresen, nem napi szinten, csak ha olyan megterhelő feszültség, indulat, negatív érzés, bánat, vagy örömteli érzés van bennem amit ki kell adnom, mert megkönnyebbülök általa vagy ha öröm, akkor még jobban szétárad. Ez olyan mint amikor megnyitunk egy "szelepet". Írhatunk naponta a naplónkba, vagy hetente vagy csak akkor ahogy én is teszem, ha olyan esemény, hatás ér amit muszáj leírni.
Írhatunk mindenről, nincs szabály. Egyébként is a  naplót saját magunknak írjuk, de mivel a legbensőbb gondolataink, érzéseink találhatók benne, ezért biztonságos helyen tároljuk, hogy illetéktelenek ne tudják elolvasni.
A blogírás is napló, internetes napló. De ez betekintést enged az életünkbe. Egyéniség kérdése, hogy ki milyen mélységig enged betekintést az olvasók számára. Az a tény, hogy ezt mások is olvassák megszűri a gondolatainkat. Tehát ez nem a hagyományos naplóírás.
Én arra buzdítok minden olvasómat, hogy írjatok hagyományos naplót, mert segít mindabban amit leírtam. A naplóírás egyfajta alkotómunka is. Mindenfajta alkotómunka, így a naplóírás is gyógyítja a lelki problémákat. A mai zaklatott, rohanó, fárasztó életünkben "szelepként" fog működni, és megkönnyebbülünk. 

Kép: Innen



2 megjegyzés:

  1. Jó ötlet!! Volt, hogy nagyon dühös voltam valakire, nyitottam egy nem publikus blogot, ahova kiírtam az összes bánatomat és dühömet. Isten bizony megkönnyebbültem utána. Aztán elszállt a düh és a bánat is, és kitöröltem azt a naplót. De akkor pillanatnyi megkönnyebbülést hozott.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látod Maria amit Te itt most írtál, az is az a helyzet ami a naplóírással megoldható, hogy kiírtad magadból az összes bánatod, dühöd, és ami a lényeg, hogy megkönnyebbültél.

      Törlés