2014. május 4., vasárnap

Egzotikus alapanyagok - sokan használják akik szeretik más népek ízesítőit

Vásárlásaim során nagyobb csarnokokban, nagyáruházakban, fűszerboltokban találkoztam az alábbi alapanyagokkal. Még ma is, de nem is olyan régen sokan csak néztünk, hogy mik ezek, vagy az internetes gasztroblogok némelyikében egy-egy ételben találkozhattunk a nevükkel, és biztos volt olyan háziasszony, aki gondolkodott, hogy honnan tudná beszerezni.
Én a szezonális magyar konyha híve vagyok, és igyekszem olyan ételeket készíteni aminek az alapanyagaiért nem kell bejárnom tolnát-boronát, a megszokott ételeinket szeretjük vagy azokat, amelyek ízvilága közel áll a miénkhez, és ez lehet olasz, spanyol, francia, osztrák, angol stb is. Nem beszélve arról, hogy nagyon jó a magyar konyha, és bőséges a fűszerválasztékunk is, különösen ha az erdélyi ételeink vagy a magyar tájételeink fűszereit is használjuk. 
Na de jöhet a blogomra olyan olvasóm aki  magyar, és szeret kísérletezni, kipróbálni más népek ételeit, alapanyagait, fűszereit, neki talán segít ez a kis bemutatóm.

MISO

Ázsiai specialitás, szójababból készült paszta, és találkozhatunk vele többféle változatban. Pl. a koreai változatot doenjang-nak hívják, és az ízesítetlen masszát takarja, míg a gochujang a chilivel pikánsabbá tett verzió. Az első levesnek, és salátaöntetnek alkalmas, a második pedig grillezett húsok mellé tökéletes mártás.

PORCINI

Napjaink egyik legkedveltebb mesterséges ízfokozója a nátrium-glutamát annak ellenére, hogy számos egészségügyi problémával hozzák összefüggésbe. ("kínai konyha szindróma", ugyanis minden ételük tele van vele, ezért ez az E621 bizony okoz kellemetlen tüneteket annál aki sokat jár ázsiai éttermekbe vagy sok kész ételízesítőt, konzerveket használ) De fantasztikus íze miatt népszerűsége töretlen. Még az európai is, de különösen az amerikai konyhaművészet ritkán használja ki azt, hogy a természetben is megtalálható ez az aroma. Pl. a porcini gombában, amelyet szárított vagy porított formában vásárolhatunk meg. De nálunk a tölgyeseinkben a vargánya gombában is megtalálható.
Egy finom vargánya gombás kifőtt tészta, és már találkozhatunk is a fantasztikus aromával. 
Persze a vargánya gomba nem tartozik az olcsó alapanyagok közé, mert közel 3000 forint 1 kg belőle, ugyanis mesterségesen nem termeszthető, tölgyfaerdő kell hozzá.

SHISO

Aki sokat jár japán éttermekben, ott találkozhatott vele, mert a szusiéttermek állandó szereplője ez a formás, illatos, zöld levél. Szószoknak, és ecet alapú öntetnek finom ízt ad, tehetjük ételfalatkák alá, de lényegében mindenhez adhatjuk amihez egyébként bazsalikomot használnánk. Na így már nekem is jöhet, mert a bazsalikomot imádom, és ez is hasonló lehet.

AJI AMARILLO

Különleges japán paprika, amely savanykás ízvilágú ételekhez illik elsősorban, és amely még az ismert jalapenónál is intenzívebb csípős érzetet ad. A paradicsomszószos húsos fogásokhoz használják, az ázsiaiak pedig elsősorban halakhoz használják. 
Én nagyon szeretem a paradicsomszószos-húsos ételeket, de ezt nem tenném bele, mert egyáltalán nem bírom ezeket az ázsiai vagy mexikói irtó erős paprikákat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése