2014. június 8., vasárnap

Tavaszi zöldborsóleves vajgaluskával.


Végre friss zöldborsó, amit nagyon szeretünk. Főzök én levest egész évben borsóból, de a mirelit meg sem közelíti az újat. Ebben a levesben minden zöld új, friss. Vajgaluskát levesbetétként pedig többnyire csak a borsólevesbe készítek - meg esetleg a fejtett bablevesbe.

Hozzávalók: 6-8 adag

5 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, egy kisebb zellergumó, 4 szál újhagyma vagy új főzőhagyma, 2 gerezd új fokhagyma, 40 dkg zöldborsó, fél csokor petrezselyem, zeller zöldje, só, bors,  egy tk. pirospaprika, 2 dkg liszt, fél deci olaj 
Vajgaluska
1 tojás, 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, (vagy amennyit felvesz a tojás és a vaj) kevés só
A puha vagy nagyon langyosra olvasztott vajat a felvert tojáshoz adom, beleteszem a lisztet és a sót is, és lazán összedolgozom. Kis kanállal forró vízbe szaggatom, 5 percig főzöm, leszűröm és kevés vajjal összeforgatom. (Sokan a levesbe szaggatják, mi jobban szeretjük külön, mert mindenki annyit szed belőle amennyit szeret.)
 A zöldségeket megpucolom karikára vagy félkarikára, a zöld fűszereket, hagymákat apróra vágom, a borsót kifejtem. Az olaj felében gyengére dinsztelem a hagymát, beleteszem a fokhagymát majd a zöldségeket, zöldborsót, sózom, borsozom és fedő alatt 10 percig párolom. Felöntöm 2,5 liter vízzel, forrástól számítva puhulásig főzöm - nem kell sok neki, mert minden hozzávaló gyenge. Közben elkészítem a szintén gyengére, világosra pirított rántást az olaj másik felével és a 2 dkg liszttel, hozzáadom a pirospaprikát, és besűrítem vele a levest, még 5 percig főzöm, és közben beleteszem az apróra vágott zöld fűszereket is. A vajgaluska a tálaláskor kerül bele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése