2014. szeptember 3., szerda

Könyvajánló

Hatice Meryem
Csak egy hüvelyknyi férjem legyen...



A többkötetes török írónő könyvét 2002-ben adták ki először, de most újra kiadták, mert sikeres.
"Csak egy hüvelyknyi férjed legyen akár, a fő, hogy melletted legyen!" Ha nem vagy asszony, akkor semmit sem érsz - így gondolja mindenki. A szomszédasszony is azt hajtogatja "Csak egy hüvelyknyi férjed legyen, lányom!" Na de milyen lehet az a hüvelyknyi férj? Házmester vagy imám? Roma csávó vagy törpe? Az első szerelmem vagy egy piás? 
Hatice Meryem mindet elképzeli, 32 férj 32 felesége szólal meg sok fantáziával és humorral ebben a novellafüzérben. Közben a mai török életről is különleges képet kap az olvasó. A lehető legtermészetesebben vall a legmegrázóbbról is. A prostitúció, a női megalázottság, a becsületgyilkosság élét tompítja a könnyed vallomásos jelleg. A leghétköznapibb és legfurcsább férjeket sorakoztatta fel, és a feleségük bőrébe bújva elmesélte életüket, álmaikat, ölelkezésüket, reményeiket, bukásukat.
Írói stílusára kimondhatjuk, hogy a szavak szerelmese. Úgy gyűjti a szavakat mint más a szalvétát, képeslapot, és beépíti a műveibe. Ez a nyelvezet teszi lehetővé, hogy 32 férj 32 felesége szólal meg a lapokon. De ehhez kellett Tasnádi Edit ragyogó fordítása is, így lett gördülő, ahol kell csipkelődő.
A megjelenített asszony sorsok ezer szállal kapcsolódnak a török hagyományokhoz.

Ajánlom figyelmetekbe!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése