2014. október 15., szerda

Könyvajánló

Victoria Cosford: 
Szerelemről és egyéb finomságokról



Toszkán mese a szerelemről és ételekről. Ennek a gyönyörű olasz tájnak és az olasz konyha szerelmeseinek - persze ha jártak ott - nosztalgikus olvasmány ez a könyv.
Az írónő gasztro-meoárja, ezért nagyon személyes élmények őszinte ábrázolása az olasz életnek, mentalitásnak és az ételeknek.
Az ausztrál írónő Amore and Amoretti címmel írta angolul a könyvét, amelyet magyarra is lefordítottak.  Talán az eredeti címet le sem kellett volna fordítani és az Amoretti is ismert már nálunk, egy kedvelt mandulás sütemény. Az eredeti cím jobban visszaadja  az olasz szójáték varázslatosságát. Négy itáliai látogatásból álló emlékezése a szerelemről és a csodálatos Toszkán városokban tett látogatásairól, amelyet szerelmével egy olasz séffel jár végig. A főhős húsz év alatt az olasz konyha  konyhatündére lett, de a szerelmei keserédesek. Az olasz férfiakról készült "tanulmányok" után az evés, az ételkészítés gyönyörűsége veszi át a főszerepet. Korgó gyomorral senki ne olvassa ezt a könyvet, mert 29 nagyon finom étel található a könyvben. Pl. Articsókás rizottó, Rosszlányok tésztája, Padlizsános mártás, Narancsos tiramisu. A zárófejezet a negyedik látogatásáról szól, ahol a hősünk már 50 éves és születésnapján visszatér Európába, hogy még egyszer alámerüljön az emlékeiben, hogy értelmet nyerjen minden.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése