2016. január 11., hétfő

Könyvajánló

Veit Lindau:
Fogadj örök hűséget magadnak



Már régóta figyelemmel kísérem a gomba módra szaporodó életmód, önmegvalósító tanácsadó könyveket, és így van összehasonlítási alapom, hogy melyik jó és melyik csak tucatkönyv. Sokan vannak, akik csak a honlapjukon osztják az észt, bár ahogy írom a könyvek között is van ami semmit nem ér.Nekem az a bajom velük, hogy nincs konkrét, gyakorlati tanácsadás csak sablonok, hogy "valósítsd meg önmagad", indulj el azon az úton amit szeretnél, ami az álmod" stb. De, hogy hogyan arról semmi nem szól. Nem is igazán szólhat, mert ez egyénenként változó, mindenki más szinten van az indulásnál, más célokkal, lehetőségekkel. Nem lehet egy kaptafára húzni a tanácsokat.
Mert miről is van szó? Arról, hogy a nem szakértő, önjelölt tanácsadók - és mennyi található nálunk - is tanácsra szorulnának, mert saját magát sem tudja végig vezetni az útján. Az még a jobbik eset, ha a saját helyzetéből kiindulva - mert miből is lehetne hitelesen másból - elmondja, hogy mit tett vagy tesz azért, hogy önismeretre szert téve reális, elérhető célokat tűzzön ki az önmegvalósítás terén. Bár sokan mondják, hogy merjünk nagyot álmodni...

Veit Lindai az integrál önmegvalósítás ismert szakembere, elsősorban német nyelvterületen, de tavaly nálunk is megjelent a könyve. Trénerként, önismereti tanácsadóként lett ismert. Azért jó amit ír, mert van gazdag szakmai és saját tapasztalata az életéből, számos személyes példa, hogy mindaz lehetséges, hogy a saját utunkat megtaláljuk.
Ezzel a könyvével az egészséges önszeretet megismerését, a hétköznapi dolgokon túlmutató valódi énünk felfedezését mutatja meg.
A következő mondatokkal kezdi az önépítő kurzust,  hogy "Tégy egy szívességet a világnak, és először mentsd meg magad! Köss békét magaddal. Fogadd el magadat. Öleld át a gyengeségeidet. Gyógyítsd be a sebeidet. Szabadítsd fel a szellemedet. Engedd el, ami árt neked. Dönts amellett, ami erősít."
Nemcsak elemezget, hanem konkrét, a cél elérését segítő, önállóan végezhető gyakorlatok sorát is ismerteti. Megmutatja, hogyan lehet valódi tettekre váltani a modellhelyzetekben megismert gondolatokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése