2017. december 20., szerda

Karácsony - közeledik az év vége és az elmélkedés


                                          Vasárnap gyújtsuk meg mind a négy gyertyát!


Rokonaim, barátaink, ismerőseink panaszáradatát hallgattam a napokban, hogy elképesztő ez a Karácsony előtti őrület.
Aki előrelátó és kerülni akarja ezt a decemberi utolsó napokban, órákban levő idegességet már októberben vagy novemberben elkezdi a nézelődést, vásárlást. Rám az előrelátó gondolkodás a jellemző, de még így is előfordul, hogy feszültség és türelmetlenség lesz urrá rajtam, mert konkrétan az ünnepek napjaiban elfáradok. Minden évben az ünnepek alatt és utána megfogalmazódik bennem, hogy nem a plázák járásáról, a rohanásról, a sütésről-főzésről szól a Karácsony.

A régi paraszti hagyomány szerint december 24. Karácsony böjtje és ilyenkor böjti bablevest, mákos gubát vagy  beiglit, halászlét kéne fogyasztanunk. Többnyire be is tartjuk ezt, mert ma is hagyomány a halas étel,  a mákos guba, a beigli, és a halászlé is.
De ismerek olyan családokat, ahol nagy evészet van, főleg vacsora időben. Ezért a háziasszonynak nem jut ideje önmagára, a szeretteire, az elmélyülésre, a pihenésre. De szabad emberek vagyunk, mindenki eldöntheti, hogyan éli meg az ünnepeket, hogy elvonul-e egyedül vagy családostól ahol kiszolgálják vagy végigjárja/járják a rokonaikat vagy fogadnak rokonokat.

Sokszor elgondolkodok azon, hogy gyerekkoromban amikor nagy szegénység volt az országban és családokban is, mégis meghittebb, szeretettel teljesebbek voltak a karácsonyok. Abban az időben nagyon sok hó esett - én Budapesten akkor is a budai oldalon de a  XXII. kerületben éltem, ahol nagyon kertvárosias családi házak voltak és vannak még ma is. Mindent belepett vastagon a hó, jártak a betlehemesek, minden házba betértek.  Az édesanyám házi készítésű szaloncukrot, diót, almát tett a fenyőfára és együtt voltunk, énekeltünk karácsonyi dalokat. Ez inkább hasonlított arra ami a Karácsony jelentése. Nem azt mondom, hogy jó lenne a szegénység, de én azt sem tartom jónak ami most van.

Sokszor hallom, hogy a Karácsony a szeretet ünnepe. De ez nem igaz, mert a családdal lenni, egymást szeretni egész évben kellene, de erről sajnos mindannyian megfeledkezünk. Persze abból a szempontból lehet a szeretet ünnepe is, hogy örülünk, hogy megszületett Jézus a  megváltó.
Karácsonykor Jézus születését ünnepeljük.

                                        ÁLDOTT KARÁCSONYT KÍVÁNOK MINDENKINEK!


2 megjegyzés: