2021. december 12., vasárnap

Az Év Szaloncukra 2021


 A győztes szaloncukor Sulyán Cukrászda (Gödöllő) Egy falat mennyország sütemény szaloncukor verziója végzett, amit az Eucharisztikus kongresszus süteményének választott süti ihletett.

2. helyezett a Demeter Chocolate - Jamaicai feketekókuszos, fehércsokis szaloncukor


3. helyezett a Stühmer - Pisztáciakrémes fehércsokis szaloncukor

Kihírdették Az Év Szaloncukra 2021. verseny győzteseit a Magyar Édességgyártók Szövetségével közös sajtótájékoztatón. Ennek keretében az is elhangzott, hogy  egy család  továbbra is nagyjából egy kilógramm szaloncukrot vásárol évente és továbbra is töretlen a zselés,marcipános, kókuszos és karamellás ízek népszerűsége. Ugyanakkor egyre nagyobb az igény a hagyományos ízek, illetve diétás, organikus, vagy vegán termékek iránt, illetve a prémium termékek is egyre kedveltebbek a fogyasztók körében.
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a minőség elsődleges szempont a vásárlásnál, ugyanakkor az árak emelkedése erre is kihathat.
2021-ben Az Év Szaloncukra versenyen külön kategóriában mérköztek meg a kézművesek, és idén is kiemelt kategória volt a hozzáadott cukrot nem tartalmazó szaloncukrok kategóriája, valamint, az alacsonyabb áru (599Ft) 100 g alatti kategória.
Az Év Szaloncukra verseny győztesét 152 szaloncukor közül választották ki. A verseny 9 kategóriájának zsűrizésében több, mint 150 kóstoló segített. A kóstolásokra több, mint 5000 szem szaloncukrot osztottak ki a zsűrízésre, hogy megtalálják a 15 győztest.

Az Év Szaloncukra kategória első helyén a gödöllői Sulyán Cukrászada Egy falat mennyország sütemény szaloncukor verziója végzett, amit az Eucharisztikus Kongresszus Süteményének választott süti ihletett.
A második helyen a kiskunlacházi Demeter Chocolate jamaicai feketekókuszos szaloncukra fehér csokoládéban, ami ezzel a címmel együtt három díjat is besöpört idén, míg a harmadik helyen címvédőként idén is a maklári Stühmer pisztáciakrémes szaloncukra végzett.

Akik segítették a 2021-es verseny lebonyolítását, Magyar Édességgyártók Szövetsége, Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége, Nagycsaládosok Kispesti Egyesülete, és sok civil önkéntes.

A szaloncukor története
A szaloncukor őse a szavojai fondant-cukor, a 14. században tünt fel, csomagolása belsején aforizmákkal. Német cukrászok révén jutott el hazánkba az 1830-as évekre. A szaloncukrot kezdetben kézzel, majd géppel gyártották. Híres magyar szaloncukorgyártó-üzem volt a Stühmer,, messze földre is szállítottak.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése