2011. február 12., szombat

Tárkonyos burgonyaleves



A tárkony a sokféle finom fűszer között az egyik kedvencem. Eredetileg kígyók és sárkányok - az utóbbi is mutatja, hogy milyen régi időkből való - elleni mágikus szerként használták. Az aromája a szagosmügéhez és az ánizshoz hasonlít. Ahhoz, hogy az aromája kijöjjön az étellel együtt kell főzni. Erős íze miatt mindig legyen mellette egy másik fűszer, itt például a petrezselyem. Attól függően, hogy milyen ételt készítünk, lehet mellette turbolya vagy citromfű. Készítenek belőle tárkonyecetet, a mustár készítéséhez is használják, de főleg fehér szószokhoz, fűszeres vajhoz, főtt halhoz, zöld salátákhoz, rákokhoz, levesekhez illik. Élettani hatása jó étvágyfokozó, emésztést javító, és vizelethajtó.

Ez a leves többféle változatban készíthető, mert van aki habarással készíti csak burgonyából, van aki zöldségesen mint én is, tehetünk bele sonkát is és én betétként grízgaluskával dúsítottam. A sonkát bele is főzhetjük vagy megpirítva szórhatjuk a kimert leves tetejére is.

Hozzávalók:

1 kg burgonya, 2 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1 szelet zellergumó, 1/2 dl olaj, 2 dkg liszt, 1 kisebb vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, 1 csokor petrezselyem, 1 ek. tárkony, izlés szerint pirospaprika, 20 dkg füstölt sonka.
Grízgaluskához: 1 tojás, annyi gríz amit a tojás felvesz, késhegynyi szódabikarbóna, só, 1 ek olaj, kevés apróra vágott petrezselyem.

A burgonyát, zöldségeket megtisztítom és apróbb kockára vágom. A hagymát, fokhagymát is megpucolom és apróra vágom. Az olajban megdinsztelem a hagymát, beleteszem a zöldségeket, fokhagymát,  az apró kockára vágott sonkát, sózom és együtt dinsztelem kb. 15 percig. Ezután beleteszem a burgonyát azzal is egy 5 percet összepárolom, és felöntöm 2 liter vizzel.
Elkészítem a gyengén megkapatott rántást az olajban - én nem vagyok ellene a rántásnak, mert semmivel sem egészségesebb a habarás, hiszen az is lisztből van - kicsit hűtöm és beleteszem a pirospaprikát. Mielőtt még teljesen puhára főne a levesben a zöldség, burgonya beleteszem az apróra vágott petrezselymet, a tárkonyt, borsot, és főzöm lassú tűzön 5 percet, majd berántom és még 5 percet főzöm azért, hogy így a rántásnak az íze nem fog kiérződni.
A galuskához a hozzávalókat összekeverem és forró vízbe teáskanállal beleszaggatom.
Tálaláskor teszek belőle a levesbe.

2 megjegyzés: