2011. március 27., vasárnap

Göngyölt karaj színes paprikákkal, rozmaringgal paprikamártással


Ez már a tavasz jegyében készült, bár a hozzávalók egy részének még nincs itt az ideje, azaz nem itthon teremtek, pedig én elsősorban a szezonális étkezés híve vagyok. De minden esetben ezt azért nem lehet betartani, mert akkor kicsit szegényesebb lenne az étkezésünk különösen télen, és még kora tavasszal is.

Hozzávalók:

1 kg karaj csont nélkül és egészben, 1 zöld és 1 piros kaliforniai paprika, 20 dkg bacon szalonna (egy darabban, de lehet füstölt szalonna is), örölt bors, só, pár szál rozmaring,
1 1/2 dl olaj, csipet őrölt rozmaring, 2 gerezd fokhagyma
A mártáshoz:
5 dkg-nyi vöröshagyma, 15 dkg piros kaliforniai paprika, 2 dkg vaj, 1/2 dl fehérbor, 1 dl zöldség erőleves (zöldségfond) - én ezt előre elkészítem, már napokkal, de jó a bolti erőleveskocka is - 1/2 dl tejszín,, 1 gerezd fokhagyma, citromlé, só

 A szalonnát apró kockára vágom és zsírjára sütöm, kiszedem belőle a pörcöket.
A húst megmosom, leszárítom és az egyik oldalán 3/4 részig hosszában bevágom. Kiterítem és a belsejét megkenem a szalonna zsírjával, besózom, borsozom. Elosztom benne a szalonna pörcöket, a vékony és rövid csíkokra vágott paprikákat, az őrölt rozmaringot. Jó szorosra betekerem és összekötözöm. Egy mély kerek sütőtálba teszem az olajat, felforrósítom és beleteszem a húst,  átforgatom, átsütöm, majd aláöntök 2 dl vizet, beleteszem a szeletekre vágott fokhagymát, sót és fedő alatt párolom. Ha szükséges a vizet pótolom, végül zsírjára sütöm. 10 percig hagyom állni, majd felszeletelem, díszítem rozmaringgal, tehetünk mellé fél párolt hagymát.
Süthetjük sütőben is, fólia alatt, időnként locsolva a zsírjával, majd fólia nélkül pirosra sütve.
A paprikamártáshoz a hagymát apróra a paprikát vékony csíkokra - mondhatnám, hogy Julienne-re vágom, de minek, amikor összeturmixolom. Forró vajban megforgatom beleöntöm a bort, zöldség erőlevest. Hozzáadom a tejszínt, az apróra zúzott fokhagymát, ízlés szerint citromlét, sót. A mártást 10 percig főzöm, majd összeturmixolom.
Akinek kevés a mártás a hús mellé, készítsen még valami köretet - ki mit szeret.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik,gyűjtöm a karajrecepteket,mert a sertésből ez a kedvenc részem.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Belly!

    Nekem is a kedvencem, de különösen a férjemnek. Örülök, hogy tetszik.

    VálaszTörlés