2011. április 9., szombat

Fóliában sült burgonya medvehagymás túróval


A medvehagymáról már írtam a pogácsa receptnél, de még mindig lehet róla írni, mert elképesztő hatású gyógynövény. Tulajdonságai megegyeznek a fokhagymáéval, de gyógyereje jóval erőteljesebb. Kiváló immunerősítő, szíverősítő, méregtelenítő, vérnyomáscsökkentő, bélfertőtlenítő, keringésjavító.
Sokoldalúan hasznáhatjuk ételként pld. zöldköretként, salátákba, főzelék, fasirt ízesítésére. Tehetjük egészben sült krumplira - mint ebben a receptben - vagy kenyérre is. Készíthetünk belőle pesto-szószt, keverhetjük a levelét apróra vágva kefirhez, joghurthoz, krémsajthoz.

Hozzávalók:

4 db nagyobb burgonya, 1 ek. aprított snidling, 1 ek. kakukkfű, 1 dkg vaj vagy margarin, só, bors
A túróhoz:
25 dkg tehéntúró, 1 1/2 dl tejföl, 2 késhegynyi chilisó, 8 db medvehagymalevél, bors, 8 szem kisebb retek, 1 ek. aprított zsázsa (de ha nincs, nekem sem volt, jó a snidling is)

A burgonyát folyó víz alatt jól megmosom, leszárítom. Fóliát vágok amiben jól elfér a burgonya. (a fényes fele kifelé legyen) A fóliákat megkenem a margarinnal, sózom, borsozom, a kakukkfűt is elosztom rajtuk és egy kis snidlinget is. Becsomagolom és a sütöben végony peremű tepsire téve 180 fokon (gázsütőben 3-as fokozaton) 35 percig sütöm.
Közben a túrót összekeverem a tejföllel a finomra vágott medvehagymalevéllel, ízesítem chilisóval és borssal. A megsült burgonyát félbe vágom elosztom rajtuk a fűszeres túrót, a megmosott, megtörölt és apróra vágott retket és a zsázsát vagy snidlinget.

2 megjegyzés: