2011. április 9., szombat
Medvehagymás pogácsa
Nem olyan régóta lett - és nem véletlenül - a medvehagyma sztár sok ember étrendjében tavasszal, mert sokféle bajra jó. A Baranya megyei Orfűn minden évben Medvehagyma napot tartanak, hogy ünnepeljék a tavasz első hirnökét. Ilyenkor természetesen medvehagymás ételek kerülnek az asztalra.
Aki teheti sétáljon ilyenkor árnyékos bükkösökben, és már messziről érezni fogja erőteljes fokhagymaillatát. A szagáról vad fokhagymának is nevezik. Virágzás előtt gyűjtsük, mert zsenge levelei akkor a legerőteljesebbek hatóanyagban.. A néphit szerint téli álmuk után a medvék is ezt keresik, hogy megtisztítsák bensőjüket.
De vigyázzunk a gyűjtése során, mert a levelei hasonlósága miatt a medvehagymát összetéveszthetjük a gyöngyvirággal. Ha tévedünk, annak súlyos mérgezés lehet a következménye. Tehát bízzunk a szaglásunkban, és akkor biztosak lehetünk abban, hogy ráleltünk erre a fűszernövényre. De legjobb bioboltban, piacon vásárolni, én is ott vettem.
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 5 dkg medvehagymalevél, 1 tojás sárgája, 1/2 dl tejföl, 12 dkg margarin, 1 1/2 dkg élesztő, 1/2 dl tej, 1/2 dkg cukor, só
Langyos tejben az élesztőt a cukorral felfuttatom, a lisztben a margarint elmorzsolom, hozzáadom az élesztőt és a többi belevalót. Jól kidagasztom és pihentetem kb. fél órát. A medvehagymaleveleket megmosom, leszárítom és vékony csíkokra vágom. A tésztát kinyújtom, rászórom a medvehagymalevél felét, majd felcsavarom, nyújtófával kissé lelapítom. Felébe egymásra hajtom és még 20 percet melegen pihentetem. Ekkor megint kinyújtom, megszórom a maradék medvehagymalevéllel és az előbbi módon felcsavarom. Ezután ujjnyi vastagra nyújtom, a tetejét megrácsozon - de nem fontos - közepes méretű pogácsákat szaggatok belőle. Tojással megkenem, még a tepsiben is pihentetem 10 percet, és közepes hőmérsékleten kisütöm.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nagyon szépek a pogácsák! :)
VálaszTörlésNagyon jól néznek ki a pogácsák.
VálaszTörlésKöszönöm a dicséretet, nagyon örülök, hogy tetszik.
VálaszTörlésLívia, elsö pillantásra úgy néztek ki számomra mint a mostanában nagyon divatos macaronok:)))Biztosan nagyon finomak lettek,kinézetre írtó guszták;)
VálaszTörlésKöszönöm a dicséretet, nagyon kedves vagy. Igen finomak lettek.
VálaszTörlésTe is finomakat készítesz, szoktam olvasgatni, nézegetni a blogodat.