2011. április 4., hétfő

Tárkonyos zöldségleves apró galuskával


A nevében is benne van, hogy zöldség, azaz mindenféle vegyesen. De azért erre nem mondjuk, "hogy ne beszélj zöldségeket",  vagy  ide illően, hogy ne egyél zöldségeket, mert annyira azért nem zavaros -remélem. A galuska, hát igen azt pedig nem csak a pörkölthöz esszük, hanem sokféle változatban, összetételben, és mindenben amibe való. Bár manapság már ebben a fogyókúrás őrületben biztos sokan "húúúúúúú"-t mondanak rá, és gyorsan átugorják ezt a receptet. Sajnálnám, ha így lenne...

Hozzávalók:

2-2 szál sárgarépa, fehérrépa, 1 kisebb zellergumó, 25 dkg zöldborsó (mirelit), 30 dkg burgonya, 1 zöldpaprika (nekem van a mélyhűtömben kockára vágott pritamin paprika), 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl olaj, 2 dkg liszt (teljeskiörlésű), 1 tk. örölt pirospaprika, 1/2 csokor petrezselyem, 2 szál zellerzöld, 1 ek. morzsolt tárkony, só örölt bors
Galuskához:
1 tojás, annyi liszt amennyit a tojás felvesz (se túl lágy, se kemény ne legyen), 1/2 ek. olaj, só
A zöldségeket, burgonyát megpucolom, kockára vágom, a zöldpaprikát színtén. A hagymákat, zöldfűszereket apróra vágom. Az olajban megdinsztelem a vöröshagymát, majd a fokhagymát egy kicsit megkapatom és már teszem is bele a zöldségeket, a zöldpaprika, burgonya és a zöldborsó kivételével),  fedő alatt párolom 15 percig. Amikor félpuhák beleteszem a burgonyát, zöldborsót, paprikát kicsit összeforgatom, felöntöm vízzel (1 1/2 liternyi), sózom, borsozom. Főzöm majdnem készre.
A 1/2 dl olajban gyengén  megpirítom a lisztet, beleteszem a pirospaprikát és a kész levesbe keverem, majd a zöldfűszereket és a tárkonyt is, még 5 percig főzöm.
A galuskához a belevalókat összekeverem és külön sós vízben teáskanállal kiszaggatom. Azért nem a levesbe, mert elázhat ha nem fogy el, és így mindenki annyit szed amennyi kell neki.

2 megjegyzés: