2011. május 16., hétfő

Tökfőzelék sertésszelettel


A főzelékek közül a tökfőzelék az egyik kedvencem, persze csak abból a tökből amit én gyalulok és elteszem a mélyhűtőbe vagy amikor már lehet kapni primőrként vagy a szabadföldit. Ez most az előbbi és friss.  Sokat nem lehet róla beszélni, vagy szereti valaki vagy nem, a főzelékeket többnyire nem. A kapor pedig a zöldfűszerek között nálam versenyben van a bazsalikommal, és az eredmény döntetlen. Mindkettőt nagyon szeretem.

Hozzávalók:

1 1/2 kg tök (új), 2 dl tejföl, 1 dl tej, 2-3 dk  liszt, - lehet durum - 4 szál újhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek. olaj, só, 1 csokor kapor
80 dkg sertéslapocka egyben hagyva (szelhető része), 1 dl olaj, 3 gerezd fokhagyma, őrölt bors, késhegynyi őrölt kömény, só

A húst megmosom, leszárítom és a forró olajban minden oldalát kissé lepirítom, beleteszem az apróra vágott fokhagymát, borsot, köményt és sózom. Aláöntök kevés vizet - amit többször pótolok, mert nem főzni kell hanem párolni, - majd zsírjára sütöm.
Amikor kész 10 percet hagyom állni, majd felszeletelem rostjára merőlegesen.
A tök két végét levágom, majd keresztbe félbevágom, meghámozom és most hosszában vágom félbe, kikaparom kanállal a belső részét (magok). Ezután legyalulom vagy a nagylyukú reszelőn lereszelem,
A hagymát megpucolom, apróra vágom és az 1 ek. olajban megdinsztelem, beleteszem az apróra vágott fokhagymát is, és ahogy megérzem az illatát már teszem is rá a tököt, sózom és fedő alatt párolom. Mielőtt készre főne teszem bele az apróra vágott kaprot, hogy a szép zöld színe megmaradjon. A maradék olajban kissé megpirítom a lisztet, ha a tök puha belekeverem, hozzáöntöm a tejet és a tejfölt is - ha szükséges hígítom még tejjel  és még 4-5 percig főzöm. Sűríthetjük saját anyagával is, a tökből elveszünk kb. 20 dkg-ot és összetörjük botmixerrel, 1 ek. lisztet keverünk hozzá és kevés tejet ezzel behabarjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése