2011. június 21., kedd

Paradicsomos-sonkás-zöldséges meleg szendvics





A szendvics és a piritós történetéről már írtam a zöldséges piritós receptemnél. Vendéglátás alkalmával - de magunknak is - könnyen és gyorsan készíthetjük akár vacsorára is és biztos, hogy nagy sikere lesz a meleg nyitott szendvicsnek. Lehet nagyon gazdagon megrakott, laktató. Minden országban amerre jártam kóstoltam szendvicseket. Vannak híres szendvicsek, piritósok pld. a skandináv Dánia nemzeti eledele a "smorrebrod" az egyszerű vajaskenyér, de mindenféle jóval - elsősorban  a tenger "gyümölcseivel" - megrakott kenyér szelet, amelynek több száz változata van. Az olaszoknál a crostini, a kis piritós falatkák, különböző krémekkel megkenve. A franciáknál a croque monsieur (ejtsd: krok mösziö). Az amerikaiaknál a bagel, amely kerek formájú és kapható édes és sós változatban is.
Ez a recept saját kreációm.

Hozzávalók:

1 üveg (nettó 35 dkg) natúr sűrített paradicsom, 20 dkg sonka, (lehet főtt kötözött), 10 dkg jó minőségű paraszt kolbász, 2 kisebb sárgarépa, 1 gerezd zellergumó, 2 gerezd fokhagyma, 1 kisebb főzőhagyma, 2 szál zellerzöld, 5-6 nagyobb bazsalikomlevél, (de lehet morzsolt is 1 tk.), só, bors, 2-3 ek. olaj, 10 dkg sajt, 8-10 szelet (ízlés szerinti) kenyér
A zöldségeket megtisztítom és nagylyukú reszelőn lereszelem. A sonkát, kolbászt apróra vágom. Az olajban megdinsztelem az apróra vágott hagymát, hozzáteszem az apróra vágott fokhagymát is és amikor megérzem az illatát beleteszem a sonkát, kolbászt és kissé összepirítom. Hozzáteszem a lereszelt zöldséget sózom, borsozom és fedő alatt 10-15 percig párolom. Beleöntöm a paradicsomot az apróra vágott zellerzöldet, bazsalikomot, felöntöm kevés vízzel - kb. 1,5 dl - és fedő alatt,nem teljesen lefedve, takarékon főzöm amíg besűrűsödik - a víz elpárolog.
8-10 normál nagyságú kenyérszeletre elég. Megpirítom mindkét oldalon, megrakom a szósszal, szórok rá reszelt sajtot és visszateszem a parti grillbe, hogy rápiruljon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése